За атаки в Харков и в района на Запорожие съобщава

...
За атаки в Харков и в района на Запорожие съобщава
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Използването на газ като оръжие няма да промени решимостта на ЕС

За офанзиви в Харков и в региона на Запорожие оповестява Киев. Руското министерство на защитата популяризира фрагменти, на които се вижда по какъв начин съветски военни стопират нахлуване от украинска страна. Според Брюксел прекъсването на газоподаването по " Северен поток 1 " е било предстоящо, само че Европа е готова.

Руските военни са осуетили опит за десант в региона на град Енергодар, покрай който се намира АЕЦ Запорожие. В най-голямото нуклеарно оборудване остават шестима специалисти от Международната организация за атомна сила. Докладът за обстановката в централата след визитата на делегация, водена от генералния шеф на организацията Рафаел Гроси, ще бъде подготвен при започване на идната седмица. Според Киев, загубите на съветските сили от началото на нашествието през февруари към този момент наближават 50 хиляди души. Русия употребява газа като оръжие - по този начин от Белия дом разясниха прекъсването на " Северен поток 1 ". Москв удостовери, че синьо гориво по тръбата няма да потече през днешния ден - както беше планувано.

От " Газпром " обявиха, че са разкрили теч на масло в една от турбините на оборудването и не е ясно по кое време казусът ще бъде отхвърлен. Европа се пробва да понижи зависимостта си от съветските енергийни запаси и по този начин да ограничи финансирането на войната в Украйна.

" Тъжното е, че решението на " Газпром " не е изненада. Използването на газ като оръжие няма да промени решимостта на Европейски Съюз. Ще ускорим пътя към енергийна самостоятелност. Наш дълг е да пазиме нашите жители и да поддържаме свободата на Украйна ", съобщи Шарл Мишел, ръководител на Европейски Съюз.

Москва отхвърля да употребява енергийните доставки като икономическо оръжие. Европейската интеграция и енергетиката бяха измежду акцентите в среднощното послание на президента Зеленски. Според него присъединението на Украйна към Евросъюза ще подсигурява сигурността на страната.

" Таван на цената на съветския газ би трябвало да има. Благодарен съм на Урсула фон дер Лайен, която разгласи мярката. Подобни енергийни наказания против Русия са много закъснели. Те обаче освен ще лимитират потока на долари и евро към Москва, само че по-важното - ще възстановят справедливостта за всички европейци, които Русия се пробва да изнудва с изкуствено повишени цени на енергийния пазар ", сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Русия заяви, че Съединени американски щати към момента не са издали виза на външния министър Сергей Лавров и на още 55 души, с цел да може съветска делегация да взе участие в годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. От централата на организацията обясниха, че са в контакт с Вашингтон и въпросът се разисква.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР