За абсурден случай с млад римлянин, изправен пред последния етап

...
За абсурден случай с млад римлянин, изправен пред последния етап
Коментари Харесай

Трансджендър, по документи мъж, е бременен в петия месец

За неуместен случай с млад римлянин, изправен пред последния стадий в промяната на пола си от жена към мъж, написа в. “Република ”, се споделя в преписка от Рим на " 24 часа ".

Всекидневникът резервира анонимността на пациента, наричайки го условно Марко. Той се чувствал неловко в тялото си на момиче, с което се е родил, защото се усещал като мъж. Затова преди години почнал дълъг и комплициран развой за промяна на пола си от женски в мъжки.

В началото минал през нужния психически стадий поради неприемането на рождения си пол. След това почнал и хормонална терапия. Лицето му почнало да придобива мъжки черти, пораснали му брада и мустаци, тялото му също се окосмило. Подложил се и на мастектомия – интервенция за премахване на гърдите, и последователно мъжките черти почнали да надвиват в тялото му.

Процесът в прекосяването към различен пол бил в толкоз напреднала фаза, че съдът разрешил и промяната на женското му име с мъжко по документи. Така Марко за страната към този момент е мъж, такава е и новата му персонална карта.

В момента, в който трябвало да бъде направена последната стъпка от трансформацията – премахване на матката, хирурзите в римската болница си дали сметка, че имат пред себе си бременност в петия месец. Според в. “Република ” обстановката е извънредно комплицирана от всички гледни точки.

От една страна, би трябвало да се приключи последната фаза от трансформацията. От друга, би трябвало да се реши до каква степен хормоналната терапия е развалила плода.

От трета страна, бременност може да се прекъсва единствено до третия месец. След това е допустимо единствено по здравословни аргументи. От четвърта - в случай че бебето се износи, на процедура то ще бъде родено от човек, който по документи е мъж. В Италия не съществува различен сходен случай, въпреки че в Съединени американски щати има сходни обстановки.

Ако бременността на Марко продължи, той ще се окаже едновременно биологична майка на бебето и татко съгласно закона.

В. “Република ” интервюира психоложката и психиатърка Матилде Виниери от Университета на Палермо. Според нея е възможно по време на трансформацията от женски в мъжки пол индивидът да забременее макар приемането на тестостерон. Професорката споделя, че познавайки доста хора в ситуацията на Марко, знае, че доста от тях преди още да стартират хормонално лекуване, замразяват яйцеклетки или сперма благодарение на специфични техники. Така някои по-късно стават родители благодарение на сурогатни майки. Според италианската професорка трансродителството съществува в тези страни по света, където износването на деца за други не е неразрешено.

Римският ежедневник цитира лекари от столичната болница, съгласно които Марко сега е доста комплициран от обстановката. Според психиатърката, в случай че се окаже, че душeвността му не би приела бъдещо “майчинство ”, би било по-подходящо да се пристъпи към така наречен лечебен аборт. И всичко това, макар че съгласно италианския закон може да се направи в петия месец, единствено в случай че са налице аномалии в плода.

Друг вид е Марко да помята в чужбина, или пък да роди детето и да го остави за осиновяване. Според психиатърката обаче не е изключено Марко да е позволил умишлено този “инцидент ”, за да задоволи волята си да бъде родител в страна, която би жигосала сходно предпочитание.

На Апенините още от 1982 година съществува закон, разрешаващ промяната на пола за трансджендърите.

Касационният съд в Рим през 2015 година постанови, че стерилизирането или хирургическата интервенция за промяна на пола не са наложителни условия за законовата му промяна. От 2020 година в Италия са безвъзмездни хормоналните медикаменти за трансджендърите, които трансформират пола си и които са почнали този развой след позитивното мнение на комисия от специалисти. На 6 юли 2023 година съдът в Трапани позволи на жена трансджендър да смени името си на мъжко и без да се е подлагала на хормонални лечения и на хирургически интервенции. Това е първата сходна присъда в Италия.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР