За 58-а вечер протестиращите се събраха в центъра на София,

...
За 58-а вечер протестиращите се събраха в центъра на София,
Коментари Харесай

58-и ден на протест: Плюшени играчки и нов палатков лагер пред Министерски съвет

За 58-а вечер протестиращите се събраха в центъра на София, като уредниците от така наречен " Отровно трио " приканиха всички да носят плюшени играчки в символ на поддръжка към притежателя на веригата " Хиполенд " Мариан Колев, който преди два дни разгласява отворено писмо по какъв начин 17-годишния му наследник е потърпевш, откакто е бил напръскан със сълзотворен спрей от униформени, а през днешния ден стана ясно, че Национална агенция за приходите и Икономическа полиция са влезнали за инспекция в компанията.



Самият Колев също пристигна в така наречен " Триъгълник на властта " и приказва пред стачкуващите.

" Моля ви, направете по този начин, че децата ни да желаят да останат в България, обърна се той към Борисов и Иван Гешев ". И закрещя: " Оставка ".

" Отровното трио " прикани и парламентарно показаните партии да не обезпечават кворум и да не вземат участие в работата на Народното събрание.

Протестът довечера е под надпис " Нас не ни е боязън ", а стачкуващите оповестиха, че до 15 септември, в символ на благосклонност, няма да възвръщат блокадите на основните кръстовища, в случай че не се наложи. Хората остро осъдиха деянията пред Народното събрание на 2-ри септември. Протестът е кротичък и прояви, които да водят до ескалация на напрежението, са неприемливи, показват те. Има мирни и демократични средства с които да се реализиран задачите на митинга, считат протестиращите.

За да не се позволява обстановка, сходна на тази от вечерта на 2-ри септември, уредниците на митингите обмислят разнообразни разновидности, включително да се вкарат и коменданти на самите митинги .

Малко след 21:30 часа протестиращите обявиха, че няма да организират шествие до Орлов мост, а още веднъж ще изградят палатков лагер пред Министерския съвет.

Блокадата на жълтите павета беше възобновена , а уредниците обявиха, че протестиращи ще останат там през нощта. Те приканиха хората да донесат одеала и завивки за жителите, които ще останат в отначало построения палатков лагер през нощта.


 Собственикът на
Собственикът на "Хиполенд " приказва пред протестиращите
Снимка: Bulphoto

Полицията пък построи два пункта за инспекция - единият е на ул. " Съборна ", а другият до метростанция " Сердика ". Униформените ревизират по-обемистите чанти и раници. Сградата на Народното събрание е обградена от два реда служители на реда, като начело са тези с анти-конфликт жълти жилетки.

Протестиращи раздадоха петдесет разнообразни играчки , купени от комерсиалната верига, на служителите на реда, които се намираха към Народното събрание /бившия Партиен дом/. Александър Генов, който раздаде играчките на униформените сподели, че не е чиновник на веригата и сподели, че служителите на реда не са играчки на властта. Униформените одобриха подаръците, някои от тях благодариха, а протестиращите ги приветстваха. Имаше и такива, които отхвърлиха да одобряват играчките.

 Снимка: Bulphoto

Недоволните от властта блокираха бул. " Цар Освободител " и бул. " Дондуков ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Протестите в страната

Във Варна протестиращи още веднъж се събраха край постройката на общината във Варна. Хората желаеха оставките на премиера и основния прокурор. Беше прожектирана речта на отец Дионисий от митингите на 2 септември в София.

И довечера русенци излязоха на митинг пред Съдебната палата. Нито слънцето, нито дъждът ще ни спрат, до момента в който нашите претенции не бъдат изпълнени, обявиха те. Към оставките на министър-председателя и основния прокурор те прибавиха и тези на министъра на вътрешните работи и на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, тъй като са позволили вълнения и принуждение на мирния митинг в София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР