За 5 години компанията ще инвестира 250 млн. евро в

...
За 5 години компанията ще инвестира 250 млн. евро в
Коментари Харесай

Агрополихим удвоява производството на азотни торове с 250 млн. евро инвестиция

За 5 години компанията ще влага 250 млн. евро в нова апаратура за азотна киселина и други планове. Капацитетът на завода в Девня ще нарасне до 1.5 млн. тона азотни торове годишно. Предприятието възнамерява да употребява наследник амоняк и да пусне артикули с съвсем нулев отпечатък.
До пет години девненският цех " Агрополихим " ще удвои производството си на азотни торове. Това ще стане след инвестиция от близо половин милиард лв. (250 млн. евро) в нова апаратура за азотна киселина и свързани планове, които към този момент са в ход. Разширението идва на фона на свито произвеждане в Европа след повишаването на природния газ предходната година и упования за дефинитивно закриване на неефективни фабрики.
За 5 години компанията ще влага 250 млн. евро в нова апаратура за азотна киселина и други планове. Капацитетът на завода в Девня ще нарасне до 1.5 млн. тона азотни торове годишно. Предприятието възнамерява да употребява наследник амоняк и да пусне артикули с съвсем нулев отпечатък.
До пет години девненският цех " Агрополихим " ще удвои производството си на азотни торове. Това ще стане след инвестиция от близо половин милиард лв. (250 млн. евро) в нова апаратура за азотна киселина и свързани планове, които към този момент са в ход. Разширението идва на фона на свито произвеждане в Европа след повишаването на природния газ предходната година и упования за дефинитивно закриване на неефективни фабрики.

Предвидената технология разрешава да се генерира оптимално количество зелена сила, а дружно с подготвяното потребление на наследник амоняк (с уловени въглеродни емисии) компанията ще може да пусне на пазара артикули с съвсем нулев отпечатък. А това ще й даде конкурентно преимущество. Бонус сила

" Агрополихим " преди дни разгласи, че е подписала съглашение с швейцарската Casale за планиране на нова апаратура за азотна киселина, която ще бъде пусната в употреба до края на 2027 година С това на процедура ще бъде надградено съществуващото сходно произвеждане по същата технология, което работи на площадката на завода още от 1973 година и което беше напълно осъвременено последните няколко години, още веднъж благодарение на Casale. " Постигнатите резултати бяха повече от впечатляващи от позиция на технология и успеваемост. Това натежа при избора ни макар по-високата цена на инвестицията ", разяснява изпълнителният шеф Красимир Бербенков за " Капитал ".
Реклама
Азотната киселина е промеждутъчен артикул по веригата за произвеждане на азотни торове и се получава от амоняк, който обичайно торовите фабрики вършат от природен газ. " Агрополихим " обаче преди няколко години стартира непосредствено да купува амоняк, с което действително стана самостоятелен от доставките на газ. С новата апаратура за азотна киселина девненският цех ще удвои потенциала си за азотни торове до общо 1.5 млн. тона амониев нитрат, калциево-амониев нитрат, калциев нитрат, урея и течен азотен тор. Отделно от това предприятието създава също фосфорни и комбинирани торове.

С спомагателните количества компанията се цели към обичайните си пазари - преференциално в района, само че също и в доста страни от Северна и Южна Америка, както и в Азия. " При подобаващи пазарни условия ще продължим експортната си политика на тези пазари ", сподели Бербенков.
Компанията продава торове главно в района, само че също в Северна и Южна Америка, както и в Азия Фотограф: Юлия Лазарова
Интересното за технологията на Casale, която е международен водач в региона, е, че разрешава да се оползотворява оптимално силата, отделяна при изгарянето на амоняка . " На процедура при потребление на зелен или наследник амоняк ще се създават над 35 мегаватчаса зелена топлинна сила ", сподели Бербенков. Той посочи, че при класическата технология за произвеждане на амоняк (наричан сив) посредством изгаряне на природен газ в атмосферата се отделя огромно количество въглероден диоксид. Новите технологии се базират на потребление на електрическа сила и в случай че тя е зелена, създаденият амоняк се класифицира като зелен.

Първите такива планове в света обаче се чака да стартират да работят едвам през 2026-2027 година Основният проблем при тях е, че изискват голямо количество зелена сила, което даже надвишава годишното ползване на страна като България. Същевременно някои съвременни фабрики в Съединени американски щати, Близкия изток и Австралия към този момент внедряват така наречен наследник амоняк. При тази технология се употребява класическото изгаряне на природен газ, само че с разликата, че отделеният въглероден диоксид се улавя напълно и се складира в дълбоките земни глъбини. Без помощ от страната
Реклама
Освен инсталацията за азотна киселина инвестицията на " Агрополихим " включва също и планове, свързани с логистика и енергийна успеваемост, както и нови производства - амониев нитрат, калциево-амониев нитрат и калциев нитрат. " Вече работим интензивно по разнообразни планове, като някои от тях са в напреднала фаза ", посочи Бербенков.

Програмата се финансира със лични средства и отчасти с капиталови заеми. " За страдание в България към момента няма стратегия, която да подкрепя такива вложения от огромни частни сдружения, за разлика от множеството европейски страни ", сподели Бербенков. По думите му в останалите страни от Европейски Съюз част от средствата по Модернизационния фонд се дават на промишлеността в действителния бранш за същинска рационализация и поддръжка на локалните промишлености за реализиране на нисковъглеродна конкурентна стопанска система. " За съпоставяне - в България 380 млн. лева ще поддържат " внедряването на близо 450 хиляди интелигентни електромера с отдалечено управление; цифрова трансформация; създаване на пунктове за зареждане на електрически транспортни средства ", уточни той. Пионерът " Агрополихим "

Енергийната успеваемост и намаляването на парниковите излъчвания са от решаващо значение за това продуктите на " Агрополихим " да останат конкурентни на пазара. Това е и повода през последните години компанията да се концентрира върху такива планове. С построяването на терминал за амоняк заводът размени природния газ като суровина и понижи потреблението му с 98% през последните пет години. Освен това топлинната сила за производството е напълно зелена, защото се употребява единствено биомаса (слама), а настрана от това заводът оползотворява наново голяма част от отделената топлота от производството. " Вече имаме контракти за доставка на наследник амоняк със сертифициран нулев или непосредствен до нулев въглероден отпечатък, като напълно скоро следва да пуснем на пазара нови партиди торове, които също ще са с нулев или непосредствен до нулев въглероден отпечатък ", сподели Бербенков.
Заводът създава цялата пара за производството си от плява Фотограф: Надежда Чипева
Целта на компанията е да се трансформира в референтна зелена/синя платформа за торове и амоняк в Югоизточна Европа . " Агрополихим " беше първият цех в Европа, който през 2005 година внедри технология за понижаване на парниковите излъчвания при производството на азотна киселина, което в следствие се трансформира в европейски стандарт. Тогава беше изпълнен пилотен план за инсталиране на каталитична технология за хващане и редукция на излъчванията от диазотен оксид (силно парников газ) при производството на азотна киселина. В резултат на това заводът понижи излъчванията си с над 500 хиляди тона еквивалент въглероден диоксид годишно, а няколко години по-късно технологията стана референтна най-хубава налична техника и в този момент е стандарт във всички сходни фабрики в Европа. " По наше мнение този пилотен план способства за най-мащабното понижаване на излъчвания на парникови газове в международен проект. Годишното количество понижени излъчвания в Европа с помощта на този стандарт се равнява на десетки милиони тонове СО2 еквивалент - резултат, какъвто не е постигала никоя друга промишленост ", разяснява Бербенков. Когато другите не работят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР