За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали -

...
За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали -
Коментари Харесай

"Аполония 2023" започва на 28 август в Созопол

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката с неповторима стратегия от културни събития.

Фестивалът ще се организира от 28 август до 5 септември в Созопол. Участие в него ще вземат най-известните лица в българските спектакъл, литература, музика и кино, измежду които е и носителят на Международната литературна премия „ Букър " Георги Господинов. В Созопол ще дойде и Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич.

Аполония ще зарадва своята аудитория с многообразие от литературни събития, музика, спектакъл, кино и изложения. Откриването ще бъде на 28 август с Гала концерт на Музикален спектакъл „ Стефан Македонски ". Сред изпълнителите са и супергрупата Фондацията, именитите рок групи Сигнал и Б.Т.Р., поп изпълнителите Мария Илиева, Михаела Маринова, Джаз триото на Васил Спасов и доста други.

Важно място в програмата заемат майсторските класове за млади създатели и реализатори. Ръководител на майсторския клас по креативно писане ще бъде Георги Господинов, а майсторския клас по цигулка ще води международно известният цигулар и музикален възпитател Минчо Минчев.

За феновете на българското кино уредниците са подготвили кино продукции като документалните „ Моралът е положителното ", режисиран от Веселин Диманов, и „ Ваклуш " с режисьор Николай Василев, игралните „ Шекспир като улично куче " на режисьора Валери Йорданов, „ Анна " на Боримир Илков и други. В програмата са включени постановки на Народен спектакъл „ Иван Вазов ", Театрална работилница „ Сфумато ", Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов " и други. В Художествената изложба в Стария град ще се проведат редица забавни изложения, повече информация за които ще намерите в цялостната стратегия на Фестивала.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дълготраен и огромен арт фестивал в България. Негов уредник е Фондация Аполония, основана през 1991 година Първото издание на Фестивала се организира през 1984 година Ежегодно сцените на Аполония в Созопол притеглят стотици актьори и хиляди фенове на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да запази културните обичаи, както и да поддържа нови гении в региона на всевъзможен тип изкуства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР