За 38 дни задължение на Булгартрансгаз да събира енергийната такса

...
За 38 дни задължение на Булгартрансгаз да събира енергийната такса
Коментари Харесай

Заради Асен Василев! С таксата върху руския газ Булгартрансгаз задлъжня с 260 млн. лв.

За 38 дни обвързване на " Булгартрансгаз " да събира енергийната такса от " Газпром износ " за превоза на съветския газ на българска територия, компанията задлъжня към хазната с 260 млн. лева

 

Таксата бе въведена по концепция на Асен Василев и " Промяната ", предлагането бе импортирано от Министерството на финансите и гласувано от Народното събрание.

 

Заради тази такса президентът сезира конституционния съд, а политици от ПП-ДБ за следващ път го упрекнаха в путинизъм.

 

Малко по-късно стана ясно, че препоръчаните от Асен Василев текстове са сбъркани и натоварват с непостижими отговорности " Булгартрансгаз ".

 

Наложи се народните представители да ги прегласуват.

 

С новата смяна дебитор към този момент няма да е " Булгартрансгаз ", а парите ще се събират въз основата на информация от сдружението към Агенция " Митници ". Това обаче не анулира насъбраните отговорности на " Булгартрансгаз " преди да се случи прегласуването и които са 260 млн. лева

 

За първия стадий - от влизане на закона за въвеждане на енергийната такса на 13 октомври до края на месеца, задължението възлиза на 140 млн. лева За времето от 1 до 20 ноември, когато депутатите анулираха този ангажимент с смяна в закона, " Булгартранзгаз " задлъжня с още 120 млн., или общо 260 млн. Това заяви шефът на преносния оператор Владимир Малинов пред публицисти след среща на 9 газови оператори по отвесния газов кулоар.

 

Той благодари на всички парламентарни групи, че са осъзнали смисъла на преносния оператор и са трансформирали по най-бързия метод законодателството, тъй че енергийната вноска да остане, само че " Булгартрансгаз " да бъде освободен като данъчно задължено лице. Тоест - не това сдружение да събира таксата, която съгласно някои наблюдаващи е несъбираема.

 

Оказваме цялостно подпомагане на Агенция " Митници ", на Национална агенция за приходите и на Министерството на финансите за даване на цялостната информация за импортирания природен газ в страната, както и за директно преминаващия, с цел да се обезпечи прецизното и тъкмо осъществяване на закона, сподели още изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз ".

Изменението в закона влезе в действие от този понеделник, на 20 ноември. Оттук нататък събирането й е функционалност на Агенция " Митници " и Национална агенция за приходите, посочи Малинов.

 

" Разчитам с положителното съдействие с министрите на финансите и енергетиката да намерим най-хубавото решение за тези към този момент насъбрани обвързване на сдружението към фиска ", сподели още той.

 

Инфо:  Glasove.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР