За 30-а поредна година в съвременната ни история на 6

...
За 30-а поредна година в съвременната ни история на 6
Коментари Харесай

Мездра чества тържествено празника на града - Гергьовден /снимки/

За 30-а поредна година в актуалната ни история на 6 май Мездра означи празника на града - Гергьовден. Честването стартира с литургия в енорийския храм „ Св. Георги Победоносец “, отслужена от отец Данаил Цинцарски.
По-сетне на градския площад „ България “ се състоя обред по издигане на националния трикольор, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Тържеството почетоха кметът Иван Аспарухов, ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова, почетните жители на общината Вера Михайлова и Николай Кучков, някогашният ръководител на ОбНС (кмет на Мездра) през интервала 1986-1990 година инж. Георги Давидков, националният представител Мирослав Аспарухов, поданици и посетители на града.
Особен нюанс на церемонията придадоха младите „ гвардейци “ Денислав Димитров, Радостин Николовски, Мария Цекова и Данимир Георгиев, които застанаха на почетна стража пред пилоните под вещото попечителство на художника Евгени Кучков.
„ Благодаря на цялото поданство на Мездра за това, че постоянно сме показвали единение при вземането на решения за богатството на нашия град и община, сподели в словото си Иван Аспарухов. Благодаря ви за доверието, за това, че постоянно сте ни товарили с отговорности и ние, в новите демократични времена, търсим решения на многото задания, които би трябвало да бъдат решени.
Благодаря на бизнеса, тъй като в пандемичната конюнктура, в която се намираме към този момент повече от една година, успяхме да запазим една голяма част от работните места и даже да снижим безработицата.
Благодаря на ангажираните в обществената сфера, с които сега се грижим за над 1 200 хора в неравностойно състояние. Благодаря на дейците на културата, на изкуството, на образованието и спорта, че поддържаме големия фронт за запазване на традициите и търсим нов брод напред.
Всичко това ни дава религия и сили, че ще продължим - дружно - да развиваме нашия град и нашата община. Защото тази заедност и тази съпричастност един към различен ни демонстрира, че точно това е пътят за развиването освен на един град, освен на една община, а и на нашата страна.
Бъдете здрави, единни и дано св. Георги да пази вас и вашите фамилии! Честит празник! “
За празничното въодушевление на присъстващите се погрижиха Ева Христова и Данита Павлова, ученици на вокалния възпитател Тони Яшова, които извършиха песните „ Де е България” и „ Една българска роза”. Групата за художествено слово към Център за поддръжка за личностно развиване с началник Лилия Христова изнесе рецитал по стихове за гр. Мездра на поетесата Рени Митовa, а Детският танцов състав „ Мездренче” при НЧ „ Просвета 1925 “ с живописен началник Владислав Петров заслужи аплодисментите на публиката с вихреното си осъществяване на „ Джиновски танц “.
Тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите във войните от община Мездра.
Тази вечер от 19:30 часа на пл. „ България” празничен концерт по случай Деня на Мездра ще изнесат Музикална групировка „ Жарава “ и известният национален артист Николай Славеев, с което публично ще бъдат открити 47-те Празници на културата „ Мездра-май “.
В рамките на годишния културен конгрес нощес взаимен концерт изнесоха пловдивската група „ Мистик “, Ансамбъл „ Мездра”, Танцов състав „ Хемус” - Враца и Ансамбъл „ Пъстрина” - Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР