За 27-ми път община Пловдив е организатор, а градът –

...
За 27-ми път община Пловдив е организатор, а градът –
Коментари Харесай

Пловдив е домакин на Международния фолклорен фестивал за 27-ми път! Вижте програмата


За 27-ми път община Пловдив е уредник, а градът – хазаин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, трансформирала се в традиция за културния живот на Пловдив, е същински, дълго чакан празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от целия свят, представящи с доста хубост, гений и положително въодушевление незабравима приказност от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния спектакъл на Пловдив.

От 24 до 28 юли  ще забележим осъществяванията на представителни фолклорни сформира от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша.  Домакини са „ Академичен Фолклорен Ансамбъл “ при АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ - Пловдив с основен живописен началник проф. акад. Милчо Василев, хореограф е доцент доктор Стефан Йорданови. На 25 юли на фестивала ще гостува танцов състав „ Зора ” към НЧ „ Зора 1858 ”, гр. Дупница с хореограф Дилиана Диканска.

На 26 юли на Античен спектакъл ще има независим концерт на „ Академичен Фолклорен Ансамбъл “ при АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив.  Ансамбълът чества 15- годишен празник.

Всяка вечер (с изключение на 26 юли, сряда) от 17.30 часа ще се състоят дефилетата  на съставите. Те ще потеглят от „ Дом Левски ”, ще минават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „ Стефан Стамболов ”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят къси концерти. Програмата ще продължава с официалните  вечерни представяния на участниците на сцената на Античния спектакъл от 20:00 ч . Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други региони на региона.

Церемонията по откриването е на 24 юли, понеделник, от 20 часа   на Античния спектакъл.  На същата сцена в последната вечер – 28 юли, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по формалното закриване на събитието. На 26 и 27 юли, концерти с изключение на на Античен спектакъл ще има и на открита сцена в парк Лаута.

Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН!

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

КУЛТУРНО ДРУЖЕСТВО „ ПОДКОЗАРИЕ “

Културно сдружение „ Подкозарие “ е учредено на 11 ноември 2013 година и има над 250 членове - фолклорен отбор за национални танци и песни, детски фолклорен отбор до 12 година, духов фолклорен отбор, национален оркестър и женски, мъжки и смесени вокални групи.

Ансамбълът включва в репертоара си 15 хореографии - стилово обработени в подтекста на достоверната традиция на тези региони - Република Сръбска, Босна и Херцеговина и Сърбия.

В трупата работят известни хореографи, музиканти, етномузиколози, както и дизайнери, свързани със основаването и поддържането на изключителния костюмен фонд на съставите.

 

ГРУЗИЯ

АНСАМБЪЛ ЗЕ-КАРТАН

Ансамбълът Зе-Картан е учреден през 2015 година в границите на Община Шуахеви. Ръководител на ансамбъла е Гурам Болквадзе. Репертоарът на групата включва танци от всички райони на Грузия. Ансамбълът се състои главно от възрастни танцьори, които в същото време са и хореографи на личните си детски ансамбли. От основаването си групата взе участие в разнообразни държавни планове и състезания, печели доста олимпиади и има Гран при и първи места.

Ансамбълът Зе-Картан е взел участие в интернационалните фестивали в Молдова, България, Турция, Полша и други

 

ГЪРЦИЯ

ГРЪЦКИ ЦЕНТЪР ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ - АНСАМБЪЛ ЕЛКЕЛАМ

Ансамбъл Елкелам е основан през 1982 година със следните цели: да организира научни проучвания и да учи материалите, които съставляват гръцката фолклорна просвета и гръцката традиция - по-конкретно обичайните танци, музика, песни и костюми.

Групата има повече от 500 концерта в Гърция и е взела участие допълнително от 78 интернационалните фестивала в чужбина в 20 разнообразни страни по света

 

ИНДОНЕЗИЯ

ФОНДАЦИЯ ТЕГАЛ АРТ ХАУС

Фондация Тегал Арт Хаус е основана в град Тегал и дава резиденция за актьори в региона на театралните изкуства. Тегал Арт Хаус  е организация, занимаваща се с разнообразни типове изкуства - както обичайни, по този начин и модерни. В сегашния миг, фондацията се концентрира върху обучителни действия в региона на танцовото изкуство, организирайки безвъзмездни класове по истински танци като Каравитан, Педаланган и Синден.

Фондация Тегал Арт Хаус има извънредно дейна активност и всяка година взе участие в многочислени национални  и интернационалните събития и фестивали.

 

МЕКСИКО

ТАНЦОВ СЪСТАВ МОНАРКА ДЕ МЕХИКО

Чрез своята артистична активност Монарка де Мехико се стреми да преоткрие дълбокото значение на мексиканските танци и да ги показа посредством реформаторски хореографски тълкования. Трупата е обществено ангажирана и предизвиква развиването на млади гении като се води от своите полезности: съдействие, пристрастеност, блян към съвършенство, приемливост, горделивост от достиженията и почитание към другите култури и народи.

Фолклорният балет на Мексико организира майсторски класове за учители и професионални танцьори в страни като Аржентина, Боливия, Бразилия, Куба, Еквадор, Перу, Съединени американски щати, Венецуела, Франция, Холандия, Гърция и Тайван.

Mонарка де Мехико е взел участие в „ Маатаф “ – Израелският център за поощряване на културен продан и фолклор през 2019 година През същата година се изявява и на огромните Международни фолклорни фестивали в Чехия – Рожновске славности и  Копаничарске славности.

В програмата им са включени: Ацтекски танц, Звуците на Мариачите, Веракрус: пристрастеност, обич и ненавист, танцът Бордадорас.

 

ПОЛША

АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ „ ЯВОР “ НА УНИВЕРСИТЕТА Пожарна охрана ПРИРОДНИ НАУКИ В ГР. ЛЮБЛИН

Ансамбълът за национални песни и танци „ Явор ” на Университета за естествени науки в град Люблин е учреден през 1960 година За своята 60-годишна история, ансамбълът е построил четири танцови и две музикални групи. Ансамбълът непрестанно обогатява репертоара си, концертира интензивно и се радва на доста триумфи.

Репертоарът на ансамбъла включва комбинация от танци от разнообразни райони на Полша като краковиен, куявяк, полонеза и мазурка, както и национални песни и мелодии, обредни и исторически възстановки. Групата е изнесла над 5000 концерта онлайн по време на своите 125 пътувания в чужбина в над 60 страни по всички континенти.

 

 

БЪЛГАРИЯ

ТАНЦОВ СЪСТАВ „ ЗОРА ” КЪМ НЧ „ ЗОРА 1858 ”, ГР.ДУПНИЦА

Читалището в гр.Дупница е издигнато с дарения през далечната  1858г. През тези над 150г. от съществуването си в залите му е кипяла  богата активност. Обучавали са се хора в най-различни курсове, школи и сформира. С най-дълга история са съставите по Български национални танци. Периодично са се сменяли ръководителите, само че активността е продължавала.

От 2006г. хореограф при НЧ  „ Зора1858 “ гр. Дупница е Дилиана Диканска. Повече от 150 танцьора са искащите да учат български национални танци. В репертоара им има танци от всички етнографски области на България. Малките деца по-лесно извършват по-бързи, жизнерадостни и прочувствени танци, присъщи за безгрижното им детство. Момичетата и момчетата от танцовия състав имат по-добри умения и елементарно усвояват другите стилове танци. С деликатност и покорност се понасят в пиринските танци. С лекост и прелест извършват тракийските. С хъс и напетост демонстрират характера си в шопските. Винаги печелят призови места на състезанията и фестивалите, в които вземат участие.

 

БЪЛГАРИЯ

„ АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ “ ПРИ АМТИИ „ ПРОФ. АСЕН ДИАМАНДИЕВ “- ПЛОВДИВ

АФА при АМТИИ-Пловдив е основан през 2008г. Това е един млад Ансамбъл, само че с към този момент одобрен престиж и заемащ своето почтено място в Българската фолклорна национална просвета. Интересно е да се знае, че и трите обединения - национален хор, национален оркестър и танцов състав са със статут на образователни сформира, което значи, че главната им активност е обвързвана директно с подготовката на студентите от специалностите “Изпълнителско изкуство – национални принадлежности и национално пеене ”, ”Дирижиране на национални сформира ”, „ Българска национална хореография “ и     “ Хореографска постановка ”.      

Народният хор се състои от 12 певици, които могат да пеят многогласно съгласно музикалната творба, както и достоверни песни – едногласни и двугласни от всички райони на България. В състава има певици с ярки изпълнителски качества, притежаващи отлична орнаментика, тембър, диапазон, самостоятелен жанр на пеене присъщ за региона от където е родом всяка една от тях.

Народният оркестър се състои от 10 музиканти, които са реализатори на обичайните български национални принадлежности – дудук, гайда, гъдулка, тамбура, контрабас и барабан. Всеки един от тях е виртуоз на своя инструмент. Изпълняват авторски музикални творби и достоверни мелодии от цяла България.

Танцовият състав се състои от 20 танцьори – 10 дами и 10 мъже, приключили или сега учещи специалността ”БНХ ” при АМТИИ. Те са отлични реализатори на национални танци от всички етнографски области на България.

АФА е по този начин да се каже външното лице на АМТИИ и всяка негова изява на сцена издига имиджа и престижа на Академията. Макар и напълно млад АФА към този момент има зад тила си многобройни  концерти и участия изпълнени на наши и интернационалните подиуми. Носител е на влиятелни награди, като най – авторитетната от тях е “Гран при ” от интернационалния конкурс в гр. Агридженто - Италия 2009г.

През 2018г. ансамбъла получава бронзова лира от съюзът на българските музикални и танцови дейци за своя 10-годишен празник.

През 2022г. АФА взе участие за 4-ти път в прегледите на професионалните фолклорните ансамбли в България, който се състоя в гр. Пазарджик. Това единствено по себе си е едно значимо самопризнание за изкуството на този млад колектив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР