За 2022 г. обажданията на Националната телефонна линия за деца

...
За 2022 г. обажданията на Националната телефонна линия за деца
Коментари Харесай

28 400 са обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 за 2022 г.

За 2022 година позвъняванията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето са 28 400. 1052 са подадените сигнали за дете в риск, което е с 3,34% повече спрямо 2021 година Най-много от тях са за физически и душевен тормоз над дете. На второ място са подадените сигнали за неглижиране.

Проведените съвещания са 7700, като повече от половината са с деца. Запазва се наклонността за търсене и приемане на препоръки и поддръжка във връзка с общуването, както с техни връстници, по този начин и с възрастните, които се грижат за тях. Децата на възраст сред 14 и 17 години най-често търсят консултантите на линията. За миналата година се следи и спад с 35% на безмълвните позвънявания.

„ Изключително значимо е всички да разберем, че децата имат нужда да споделят и да бъдат изслушани. Задължение на всички нас е да възпитаме децата в същински добродетели, тъй че да порастват виновни и успяващи хора. Данните за 2022 година сочат, че още веднъж най-вече деца са търсили съвет на НТЛД 116 111 за това по какъв начин да поддържат връзка с връстниците, като постоянно споделят за неприятно отношение сред тях. Длъжни сме да им дадем положителния образец и да ги научим, че да приказваш и да търсиш решение на всеки проблем без експанзия, е верния метод. Затова е належащо децата да знаят телефонен номер 116 111, с цел да може когато и да е да получат поддръжка и професионален съвет. Всеки, който има въпрос по отношение на развъждането, възпитанието и общуването с деца, постоянно може да се обади на Линията ", сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

През 2022 година позвъняванията от майки на деца са се нараснали с 27, 61 %, до момента в който 5,2% по-малко татковци са търсили консултантите на Линията. Положителна е наклонността за фрапантно нарастване на позвъняванията от други институции, като повишаването е с 54% от странна медицински личен състав, 62% от образователните заведения, а от структурите на Министерство на вътрешните работи с над 84%.

През 2022 година на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето са постъпили 25 позвънявания, свързани със суицидни мисли на деца като 4 от тях са през месец декември.

Дете споделя с консултантите, че постоянно изпитва тревожни мисли, изпада в меланхолия и има предпочитание за самонараняване. По думите му има грижовни родители, които вършат всичко допустимо то да се усеща добре. В хода на диалога излиза наяве, че макар подкрепящата и спокойна фамилна среда, детето е унизено от свои връстници. Не може да се оправи с общуването с тях и е обект на обиди и насмешки. Признава, че в един от пристъпите си на суицидни мисли, в дома си е погълнало медикаменти, които в този случай не са били рискови и не се е стигнало до риск за живота му. Споделя още, че е търсило информация в мрежата за лекарства, с които е допустимо да се стигне до съдбовен край. В резултат на намесата на консултантите детето споделя, че се усеща по-спокойно и решително. Насърчено е и отсега нататък да споделя всичко с родителите си и да търси нужната психическа поддръжка.

На Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД постъпва позвъняване от дежурен оператор на " Национална система 112 ", който предава сигнал за дете в риск. Касае се за момиче умишлено приело рискови за него медикаменти, тъй като се усеща нещастно след разлъка с приятеля си. Роднините му са забелязали притеснителни признаци и са повикали кола за спешна помощ. Оказана е незабавно здравна помощ, а детето и околните му са ориентирани за работа със експерти.

От 2009 година Държавната организация за протекция на детето ръководи Националната телефонна линия за деца 116 111, която е с съгласуван европейски телефонен номер. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, съветвани и подкрепени от потвърдени експерти анонимно, гратис, 24 часа, 7 дни в седмицата.

В края на 2022 година Държавната организация за протекция на детето стартира редица срещи с възпитаници в разнообразни градове на страната, с цел да се срещнат с полезността и функционалностите на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. През актуалната година предстоят още такива събития. За популяризирането на НТЛД 116 111 ДАЗД е подкрепена от държавни институции и от Националното съдружие на общините в Република България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР