За 200-годишнината от рождението на Карл Маркс град Трир получава

...
За 200-годишнината от рождението на Карл Маркс град Трир получава
Коментари Харесай

Карл Маркс: нито пророк, нито демон?


За 200-годишнината от рождението на Карл Маркс град Трир получава подарък от Китай: голяма бронзова скулптура на идеолога. Какъв е той в действителност? Философ? Революционер? Агитатор? Коментар на Зоран Арбутина.

Град Трир, родният град на Карл Маркс, получава във връзка 200-годишнината от рождението на фамозния си наследник негова скулптура. Както се поставя, тя е от бронз и демонстрира огромния... какво? Философ? Революционер? Агитатор? В героична поза, крачейки напред с съдбоносен взор в светлото бъдеще, в лявата си ръка Маркс държи " Капиталът ".

Статуята е висока 5,50 метра и ще се издига в центъра на Стария град, близо до досегашния знак на града - известната римска Порта Нигра (Черната порта).
Редакцията предлага
Добър? Или въпреки всичко неприятен?

Когато става дума за Карл Маркс, наподобява като че ли никой суперлатив не е преувеличен. Неговият главен труд " Капиталът " минава за една от най-влиятелните книги в модерната история. Много по-малката му и по-лесна за четене книга " Комунистическият манифест " известно време е била наложително четиво за две трети от международното население. В апогея на социалистическите и комунистически придвижвания от 1970-те години държавните управления на 60 страни по света се позоваваха на учението на Карл Маркс. Милиони хора свързваха с името му вярата за едно по-добро и заслужено бъдеще, в което човек може да живее свободно и почтено.

За Маркс " религията е опиат за народа ". Въпреки това доста хора по света го издигнаха в сан на светец. След неговата гибел беше основана една догматична религия-заместител, наречена " марксизъм ". В нейно име са осъществени някои от най-ужасните закононарушения в човешката история - всеобщи разстрели, геноциди и всеобщи депортации. Но в същото време и в борбите против нея бяха осъществени тежки закононарушения.

Доколко Карл Маркс може да бъде виновен за всичко това, осъществено в негово име? От десетилетия се търси отговор на този въпрос. Маркс е инструментализиран от диктатори и деспоти, настояват неговите апологети. Критиците му пък споделят, че диктатурата е била заложена в неговото мислене. Та нали той е мечтал за " тирания на пролетариата "?

По-вероятно е Маркс да не е бил нито оракул, нито дявол, а по-скоро платно, върху което всеки може да прожектира картината, която му подхожда най-вече. Както в историята на комунистическите и социалистически придвижвания освободителите и потисниците доста постоянно са толкоз близки, че човек мъчно може да ги разграничи, по този начин и във всяка страница от колосалния труд на Маркс човек може да открие подобаващи пасажи за легитимирането на избрани дейности.

Шоколад " Карл Маркс " за 5 евро

Маркс - стоката от магазина

Днес, 200 години след неговото рождение и 150 години след излизането на " Капиталът ", родният му град Трир получава петметровата скулптура - подарък от Китай. Всъщност става дума за предложение, което общинската администрация доста мъчно можеше да отхвърли. Според първичните проекти на донорите, статуята е трябвало да бъде още по-висока - съвсем шест метра и половина. И това е разбираемо. Макар че в международната икономическа мощ от Далечния изток вирее безсърдечен капитализъм, тя въпреки всичко се назовава комунистическа страна. Още в преамбюла на конституцията си китайците се базират на марксизма.

От друга страна, те са една от най-големите групи туристи, които посещават дребния немски винарски град на брега на река Мозел. И когато в този момент минават през Порта Нигра и влизат в старинната част на града, Карл Маркс персонално ще им сочи пътя до родната си къща. А когато влязат в нея, само че нямат време или интерес да съзерцават буржоазното обзавеждане на детската му стая, могат незабавно да посетят сувенирния магазин " Карл Маркс ". Тук се продават дребни и огромни бюстове на Маркс, пазарни чанти с цитати от " Комунистическият манифест ", шоколади " Карл Маркс " с алена опаковка и с китайски надписи. 100 грама шоколад коства 4,95 евро. Скоро несъмнено ще се появят и умалени реплики на новата скулптура.

" Money makes the world go round ". Това не го е споделил Карл Маркс, само че е в негов жанр. Все отново той е бил осведомен с капитала.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР