За 20 хил. дози ваксини на АстраЗенека, които са с

...
За 20 хил. дози ваксини на АстраЗенека, които са с
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Защитният ефект на ваксината спада след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен

За 20 хиляди дози ваксини на " АстраЗенека ", които са с изтичащ период на валидност в края на юли, има действителен риск да бъдат унищожени ". Това разгласи пред Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

" До този миг бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, позволени за приложимост. Бяха основани редица благоприятни условия за имунизация. Наблюдаваме обаче понижен интерес от страна на популацията. Заради това се губят дози от многодозовите флакони ", сподели Богданов.

По думите му досега няма огромни загуби на дози от препаратите.

Директорът на ИАЛ подсети, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той добави, че се водят договаряния със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, с цел да се дават ваксини.

Важното е в идващите месеци за всички количества, които са допълнително в Европейски Съюз, да се откри механизъм за подаяние и препродажба, разяснява Богданов.

Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой сложени ваксини, а повода сега е неналичието на интерес от страна на популацията. Водят се и диалози с Европейската комисия за контролиране на доставките през идващите месеци съгласно интереса към имунизацията у нас.

На въпроса ще има ли потребност от трета доза ваксина Богданов отговори: " Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се чакат в средата на август. Наблюдава се наклонност да спада защитният резултат на имунизацията след 6 месеца, само че това не значи, че е непълен ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР