За 20 000 дози ваксини на Astra Zeneca, които са

...
За 20 000 дози ваксини на Astra Zeneca, които са
Коментари Харесай

Възможно е 20 000 дози на Astra Zeneca да бъдат изхвърлени |

„ За 20 000 дози ваксини на Astra Zeneca, които са с изтичащ период на валидност в края на юли, има действителен риск да бъдат унищожени ". Това каза по bTV Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

„ До този миг бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за приложимост. Бяха основани редица благоприятни условия за имунизация. Наблюдаваме обаче понижен интерес от страна на популацията. Заради това се губят дози от многодозовите флакони “, сподели Богданов и посочи, че близо 2 млн. дози са сложени, налични са 2,8 млн.

Директорът на ИАЛ подсети, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той добави, че се водят договаряния със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, с цел да се дават ваксини.

" Важното е в идващите месеци за всички количества, които са допълнително в Европейски Съюз, да се откри механизъм за подаяние и препродажба ", разяснява Богданов.

Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а повода сега е неналичието на интерес от страна на популацията.

Водят се и диалози с Европейската комисия за контролиране на доставките през следващите месеци съгласно интереса към имунизацията у нас.

На въпрос ще има ли потребност от трета доза ваксина Богданов отговори: „ Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се чакат в средата на август. Наблюдава се наклонност да спада защитният резултат на имунизацията след 6 месеца, само че това не означава, че е непълен “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР