За 2 г. са помогнали на 30 душиДоброволци помагат на

...
За 2 г. са помогнали на 30 душиДоброволци помагат на
Коментари Харесай

Семейство планинари сбъдва мечти на деца с увреждания

За 2 година са помогнали на 30 души


Доброволци оказват помощ на хора в неравностойно състояние да се допрян до хубостта на планината. “Там, където има воля, има и път ” – думите на починалия именит планинар Христо Проданов са движеща мощ и ентусиазъм за семейство Недялкови. Те са едни от основателите на самодейността “Към върха ”, с помощта на която невъзможното става допустимо за деца с двигателни проблеми.
 0201  0202  0203  0204
Захари и Виктория Недялкови са дружно повече от 20 години. Да живееш в планината се предава по завещание в фамилията на Захари, който е планински избавител от 1994 година, а през днешния ден е метеорологичен наблюдаващ в станцията на Национален институт по метеорология и хидрология на връх Мусала. Неговите баба и дядо също са били наблюдаващи на върха. И брачната половинка му Виктория идва от семейство, което е обвързвано с планината. След като се срещат, не престават традицията, живеейки в полите на Рила в град Самоков. “Планината е обич, пристрастеност, нещо, без което не може да живееш – тя е метод на живот ”, споделя Виктория.

Инициативата “Към върха ” произлиза от персоналната им история. Тяхното дете от раждането си е с сложена тежка диагноза “Спина бифида и хидроцефалия ” – увреждане на гръбнака. Семейство Недялкови срещат компликации, само че не се отхвърлят и от бебе стартират да водят дъщеричката си Криси в планината. Разказват на познати и другари, които също имат дечица с увреждания, за въздействието на природата и за усещанията на детето им, което последователно трансформира позитивно мирогледа на хората. Така се събират доста искащи да оказват помощ в начинанието да водят деца в планината.

Вики споделя, че от две години се занимават още по-активно, като провеждат по-мащабни събития. През зимните месеци на 2016 година Захари оказва помощ да се сбъдне фантазията на 27-годишен мъж в неравностойно състояние – да изкачи връх Мусала, стигайки до 2925 м надморска височина. Недялкови не се лимитират от сезоните, стига да са удобни изискванията. Януари тази година се включват в “Деня на снега ” на Боровец.

За две години оказват помощ на близо 30 деца с двигателни проблеми да се допрян до реки, да прекосят вековни гори и да изкачат високи върхове.

От шест години Захари и Виктория са част от Сдружението спина бифида и хидроцефалия – България. През лятото провеждат за първи път летен планински състезателен лагер. В него вземат присъединяване 17 деца, които стигат до връх Ястребец, до местността Меча поляна на Мальовица в Рила и доста други забавни места.

“Удоволствие доставя на индивида да отиде на място, което по принцип е недостъпно за него, тъй като знаем, че от време на време в България даже е мъчно за човек с увреждания да излезе на улицата – споделя Вики – В планината всеки се усеща добре, децата се усещат прелестно. Важно е хората да схванат, че няма нищо невероятно, излизайки в планината, преодолявайки компликации и трудности, тъй като това е една среда, която е много по-различна. Планината учи на дисциплинираност, отговорност и по-късно тези деца в града се усещат доста по-добре, по-уверерени за това, че са преодолели себе си, разкрили са в себе си благоприятни условия, за които не са подозирали. Това е страхотна мотивация за тях. ” Семейството споделя, че се включват доста доброволци: “Трябва да се покаже, че няма разделяне, какво значи хора с увеждания или без. Всеки е друг посвоему. И всеки си има своите благоприятни условия и капацитет. ”

С самодейността “Към върха ” си слагат за цел да съберат средства за закупуване на високопроходим автомобил, с който да се придвижват през мъчно налични местности, както и за профилирани помощни средства за хора с мотори проблеми, които да употребяват при разходки в планината.

В помощ е проведена благотворителната акция “Дни на положителното ”, която стартира на 26 октомври и ще продължи до 10 ноември в София и Самоков. Създател е Юлия Банкова. “Тя е прелестен другар, алпинист и борбен човек ”, разказват я Недялкови. На събитието се показва книгата й “Откровения ”, приходите от която ще подкрепят активността на фамилията.

“Планината дава доста, всеки се усеща добре там. Да, за всеки е мъчно, само че можем да намерим метод да подтикваме децата си и просто да им покажем, че могат да са на всички места и би трябвало да са на всички места, не е нужно да се лимитират. Хубаво е за всеки да отиде в планината и да се допре до нейната хубост. Няма хора без проблеми, належащо е да гледаме положително, да надмогваме и да намираме метод да се усещаме добре ”, поучават Вики и Захари.

На поход


Към върха на раменете на тати


 03-kare1 Всичко стартира с една фантазия – дребната дъщеричка на Вики и Захари желае да изкачи връх Мусала. Нейният татко сбъдва желанието, изкачвайки се с Криси на плещи си поради усмивката на своето дете.

Това става годишен подарък от Захари и се трансформира в традиция. Всяка последваща година дъщерята на Вики и Захари е все по-силна и се оправя по-добре. Днес няма място в Рила, на което Криси да не е била. Вече 12 години тя е част от съвсем всяко нанагорнище на планина дружно с родителите си.

С книга


Внучка на Шмиргела оказва помощ на идеята


 03-kare2 Юлия Банкова е внучка на известния ваятел Николай Шмиргела. Пред няколко години претърпява случай след тежко рухване по планински скат в региона на Рилските езера.

Днес е въодушевена да помогне на Вики и Захари поради ослепителен спомен. Преди време, когато е изкачвала за първи път връх Мусала, е видяла татко да носи русо момиченце на раменете си. Това са били Захари и Криси.

Тогава си е дала дума, че ще направи нещо за семейство Недялкови. Днес осъществя желанието си с представянето на своята книга в помощ на иницитивата “Към Върха ”.

Виктория Недялкова:


В планината се случва съпреживяване

 03-kare3 – Срещате ли компликации при изкачването на планини с щерка ви Криси?


– Чисто организационно ни е било мъчно в избран миг, само че компликация не е точната дума. Необходимо е малко повече обсъждане по какъв начин тъкмо да се случат нещата и съвещания с лекари.

– Лесно ли се намират доброволци, които да вземат участие в “Към Върха ”?


– Не, разказвайки усещанията си, се стараехме да покажем, че не е невероятно, а доста потребно и хубаво. Много е значимо за децата и тяхната рехабилитация, за целия им взор към света, тъй като планината дава доста.

– С какво оказват помощ другите хора?


– Всеки с каквото може. Има хора, които оказват помощ физически и тази помощ е извънредно скъпа, има хора, които подаряват средства. Ние имаме някакви набавени неща, само че от време на време като организация достигането до някое място изисква специфичен инвентар, с цел да не сме подвластни и да наемаме хора. Искаме всичко да по-регулярно и нещата, които вършим, да станат традиция вбъдеще. Факт е, че има доста хора, които желаят да оказват помощ – те откликват, значи нещата се случват добре.

– Какво е възприятието, когато помагате?


– Човек се усеща доста добре, вършим го и поради всички подкрепящи самодейността ни. Чисто физически от време на време няма по какъв начин да го създадат двама. Интересното е, че се случва едно съпреживяване, което носи страхотна страст за всички, с изключение на за индивида, който водиш.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР