За 18-а поредна година в столицата е планирано факелно шествие

...
За 18-а поредна година в столицата е планирано факелно шествие
Коментари Харесай

Луковмарш и антифашистко шествие в София

За 18-а поредна година в столицата е планувано факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш, проведено от националисти. Часове по-рано съперници на проявата демонстрираха под мотото „ Без нацисти по улиците! “. 

Планираният му маршрут е от Централна минерална баня в София към дирекция „Миграция“ към Министерство на вътрешните работи, а по-късно към Народния спектакъл и Съдебната палата. На място има засилено полицейско наличие. Шествието е поради Луковмарш, който ще се организира вечерта през днешния ден в столицата.

„Ние сме тук, тъй като желаеме да адресираме и по-широките проблеми, които разрешават сходни събития, както и нацистки групи да са част от общественото пространство и техните разкази да бъдат нормализирани и одобрявани в обществото“, сподели пред медиите Николай Савов, част от колектива, който провежда шествието.

Той добави, че шествието е и взаимност към всички малцинствени групи, жертва на закононарушения от ненавист, хомофобско принуждение, сексизъм, антисемитизъм.

Участници в проявата обявиха, че не са съгласни Луковмарш да се показва като патриотично събитие на хора с обичайни полезности и че неонацисти нямат място в обществото и по улиците.

Зад Луковмарш стои Българският народен съюз стои, а шествието им довечера ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „ Помни предишното, бори се за бъдещето! “. Националистите настояват на уеб страницата си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков.

Припомняме, че в последните две години шествие в памет на военачалник Христо Луков се не разрешава със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. А през вчерашния ден от посредством заявления, прочетени от трибуната на Народното събрание също се оповестиха против провеждането на Луковмарш.

Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните персони в нашата най-нова история. Луковмарш е считан за неонацистка демонстрация от редица специалисти, неправителствени организации, историци и други Страната ни постоянно е била подложена на критика от чужбина поради допускането на тази демонстрация.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР