За 17 часа днес бе насрочено началото на 14-ия поред

...
За 17 часа днес бе насрочено началото на 14-ия поред
Коментари Харесай

Ден 14: Площадите пак гърмят: Оставка! Оставка! /снимки /

За 17 часа през днешния ден бе планувано началото на 14-ия подред антиправителствен митинг в София. Мястото на демонстрацията още веднъж е в карето сред постройките на Министерския съвет и Президентството. Започват да се събират протестиращи и в другиголеми градове на страната.
18 часа: Протестиращи към този момент се събират в региона на площад " Независимост ". Засега ситуацията е изцяло спокойна. Няма засилено полицейско наличие. Движението на транспортни средства не е затруднено.

Будни жители, сред които е и поетът Манол Глишев, провеждат Граждански площад в София от довечера. Сборният пункт е пред паметника на руската армията.

Ето и текста, представящ събитието, което стартира от през днешния ден в центъра на столицата:

``Искрените митинги на българските жители против корупцията, арогантността и некадърността на Борисов и Гешев би трябвало да съумеят. Премиерът и основният прокурор са двете най-видими лица на унижението, на което е подложен българският народ и по тази причина би трябвало да изгубят позициите си. Оставка! А сетне и съд, и затвор...

Тези обективни митинги обаче биват употребявани и от нечисти хора и групи. Истинското обръщение на жителите бива подменяно с популизъм, неистини и съветски ползи, прокарвани от нови властолюбци и претенденти на славата. Автентичните гласове биват заглушавани. Националната телевизия непосредствено уволнява неуместни публицисти и цензурира новините си. Христо Иванов беше спрян да приказва даже и на митинга, който избухна в това число поради неговата сполучлива акция в Росенец. Същото се отнася до гражданското придвижване БОЕЦ - България Обединена с Една Цел. Това не трябва да се случва повече. Протестите би трябвало да са сполучливи - и по тази причина се постанова да останат същински. Всеки, който има нещо скъпо за казване, би трябвало да може да го каже.

Демократите, честните български жители, недоволните, заглушаваните хора са добре пристигнали на Граждански площад. Всяка вечер най-малко до края на юли се събираме под сянката на руския окупаторски монумент, с цел да напомним, че той би трябвало да бъде съборен и повече в никакъв случай да няма сенки над България.

Елате със своите цивилен и/или политически дела - и стига да не сте неонацисти, популисти или неокомунисти, стига да сте естествени хора, които виждат европейското, цивилизовано бъдеще на страната ни, стига да сте съответни жители, които имат какво да кажат - за образованието, за отбраната на българската природа, за културното ни завещание, за опазването на здравето, за обществената правдивост или за частната самодейност - микрофонът ще бъде ваш. Всички сме част от огромната общественост на българската нация и мнозина участваме и в по-малки общности, отдадени на обособени потребни дела. Елате и говорете за своята идея, за своята България, за бъдещето, което виждате. Започваме от през днешния ден, сряда, 22 юли, от 18:00 ч. Заповядайте!

Знаем, че мнозина от вас ще желаят преди този момент да минат и да хвърлят по един каскет пред Съдебната палата. Направете го! И елате по-късно при паметника на руската армия-окупаторка, с цел да си кажем всичко, което има да си споделяме. Защото повече не може по този начин. Не може да се живее в неистина.

18, 10 часа

20-годишният Марио от митинга: Три оставки не е задоволително. Ремонт на държавното управление не е решение. Решението е създаване на ново Народно заседание

.

Изцяло пренаписване на конституцията на България, промяна на безусловно всички кабинети, желая да ни ръководят младежи, които не са алчни, които да не ни окрадат.

Това сподели пред bTV 20-годишният IT експерт Марио, който през днешния ден пристигна в триъгълника на властта за 14-тия ден на митингите против държавното управление.

Още не съм решил дали да остана у нас, или да отпътува в чужбина. Освен това, което споделих, желая също да няма разминаване сред институциите, имам предвид Национална агенция за приходите и КАТ, и които други също се сетите. Ще дам един образец. Новият метод на действане в КАТ демонстрира единствено, че имаме санкция. Тя би трябвало да ни бъде връчена персонално, само че това не ни прави никаква услуга, тъй като ние още веднъж би трябвало да вървим до такава степен и да получим своите актове и санкции, добави Марио.

Ще продължим да показваме нашите демократични претенции, да демонстрираме гражданското си право. Лошото е, че хората към този момент започнаха да се уморяват, виждате, че има близо 30 индивида в този момент, само че ние няма да се откажем. Всеки ден ще е по този начин до успеха. Омръзна ни да бъдем потъпквани и обиждани от властата, те не вземат никакви ограничения. Да, Бойко даде три оставки, само че това не е задоволително. Не, ремонт на държавното управление не е решение, решението е напълно създаване на ново Народно заседание. Протестите ще продължат, желаеме оставка, това е едвам първата крачка, сподели още Марио.

Припомняме, че недоволството избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията. Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово вървене на охранителен плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче към този момент бяха симпатизанти на Движение за права и свободи, пристигнали в региона още предходната вечер. Имаше предизвестия за експлоадиране на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско неодобрение предходната седмица министър председателят Борисов разгласи, че е изискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На идващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на съмнение, който би трябвало да бъде гласуван на следващия ден. Стана ясно още, че оставките на министрите не са подадени. Правителството изрично отхвърля да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на Съединени американски щати и Франция у нас. В поддръжка на демократичното право на спокойно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица страни наши сънародници излязоха в поддръжка на протестиращите в страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР