За 15% от българите ходенето на психолог е проява на

...
За 15% от българите ходенето на психолог е проява на
Коментари Харесай

За 15% от българите ходенето на психолог е каприз

За 15% от българите ходенето на психолог е демонстрация на каприз. 28% пък считат, че хората с меланхолия „ просто би трябвало да се стегнат “. Това регистрира нова втора вълна на пробно проучване на фондация „ Кожа – платформа за психологично здраве “, извършено от организация „ Галъп интернешънъл болкан “ три години след първото проучване през 2020 година

21% споделят, че хората с психологични разстройства би трябвало да бъдат изолирани от обществото, а още 21% мислят, че сходни проблеми се вземат решение най-добре с „ по-силно пиво и добър сън “.

18% от българите считат, че ходенето на психиатър е срамно.

32% от хората у нас пък считат, че е срамно мъжете да плачат, а 20% показват, че при съществуване на психологичен проблем обособеният субект би трябвало да се опита да го реши самичък.

През 2023 година 28% от хората считат, че самоубийството е грях

На въпрос какъв брой хора познават други с психологични разстройства, голям дял показват, че не познават такива – 35%. 18% не са сигурни по какъв начин да отговорят.

32% означават, че познават хора, които страдат от така наречен по-леки форми на психологични разстройства, като меланхолия, хранително разстройство и други.

Сред дамите запознатостта с психологичното здраве е по-широка. Там 36% от дамите показват, че познават други хора с психологични болести. При мъжете този % е 27, пишат от bTV.

58% от българите считат, че в случай че човек признае, че има психологично разстройство, близките ще го отбягват

Този % се е нараснал доста от 2020 година насам, когато е бил 45%. На фона на много по-широката гласност на тематики, свързани със положенията, които обществената изолираност провокира по време на пандемията от COVID-19 и популяризацията на проблеми, свързани с психологичното здраве и другите типове разстройства, българите показват по-скоро ориентировка към консервативност в настройките си.

Резултатите приказват и за известна доза прагматизъм в публичните усещания у нас – може би повода е в покачването на равнищата на стрес в нашето общество и чувството за неустановеност през последните години.

При зависимостите 46% от хората показват, че подвластните просто нямат задоволително воля да се откажат. 54% означават това като заболяване. Българите са скептично настроени и към наркозависимите и дали те могат да се откажат – 51%.

62% от българите считат, че в случай че човек има психологичен или прочувствен проблем, най-добре да се обърне към експерт. 19% споделят, че най-добре да се разчита на близки и другари.

15% показват, че да се върви на психолог е демонстрация на каприз.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР