За 15 години доходите в София са се увеличили 4.36

...
За 15 години доходите в София са се увеличили 4.36
Коментари Харесай

Перник подгони София по доходи

За 15 години приходите в София са се нараснали 4.36 пъти, до момента в който във Видин са нараствали доста по-бавно - там нарастването е единствено два пъти.

Заради трудовата миграция Перник към този момент гони столицата по приходи. В други области обаче се следи срив - Пазарджик изпада от групата на най-богатите до най-бедните. Ножицата ще продължи да се разтваря, тъй като в структурата на приходите все по-голямо значение има заплатата, а в бедните области със застаряващо население и със слаб трудов пазар пенсиите заемат по-голяма тежест в фамилния бюджет. Те обаче няма по какъв начин да компенсират повишаването на трудовите приходи. Това демонстрира разбор на приходите за интервала 2001-2016 година на Института за пазарна стопанска система и геоинформационна компания "Мапекс ".

За този интервал междинният годишен приход на човек от семейството е нараствал с по 240 лева на година и за 2016 година е стигнал 5167 лева Зад тази усреднена стойност обаче се крият големи разлики по области. В София междинният годишен приход на човек през предходната година е бил 7349 лева и в най-високата група приходи столицата е сама. През 2001 година обаче тя въобще не е била измежду най-богатите, а е била в една подоходна група с Видин и Сливен. Любопитно е, че съгласно данните приходите в столицата стартират да порастват чак след 2005 година, а до тогава са били към междинните за страната. Днес разликата с Видин е 2.1 пъти.

Във втората група с високи приходи - сред 5780 и 6540 лева, още веднъж има единствено една област - Перник. Тя дължи възхода си най-много на всекидневната трудова миграция към столицата. В златната среда с приходи сред 5020 лева и 5780 лева са седем области - Плевен, Русе, Варна, Габрово, Стара Загора, Ямбол, Смолян.

Тотално друга е картината в дъното на приходите. В групата с най-ниско равнище на приходи през 2001 година е имало единствено една област - Търговище, с годишен приход под 1260 лева В идната група - сред 1260 лева и 1420 лева - са попадали Монтана, Ловеч, Велико Търново, Добрич и даже Пловдив и Стара Загора. 15 години по-късно в двете най-ниски групи към този момент има 19 области. На най-ниското равнище, което към този момент е до 4260 лева, Търговище не е сама. Компания й вършат още Видин, Монтана, Ловеч, Пазарджик, Сливен, Разград, Силистра и Кърджали. Следващата група области са с приходи сред 4260 лева и 5020 лева Стара Загора се е измъкнала в по-горна група, само че Пловдив си остава тук. На това равнище са още Кюстендил, Благоевград, Шумен, Хасково, София-област, Враца, Велико Търново, Добрич, Бургас. "Все още е очевидно изоставането в други области като Пловдив и Бургас. Там обаче нарасналата капиталова интензивност и възобновяване на трудовите пазари дават вяра за повишаване на благосъстоянието на семействата в идващите години ", означават от ИПИ.

София не е единствената област, която съществено "мигрира " в класацията на приходите. Пазарджик се е сринал за 15 година - през 2001 година е бил в групата на най-богатите области, а през предходната година към този момент прави компания на най-бедните с годишен приход под 4260 лева на човек. Силистра и Разград са били в средата по приходи, а в този момент са на дъното.

"Разпределението на приходите през 2016 година демонстрира ясно покачващата се роля на столицата като региона, където се генерират най-голяма част от приходите в българската стопанска система. Други области като Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив съумяват в известна степен да запазят своята форма и мащаб, въпреки приходите в тях да остават надалеч от равнищата в София. Тежестта на редица области от Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра Разград и Търговище), както и на Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната, е надалеч по-малка от позиция на приноса им в общите приходи на семействата в страната ", заключават от ИПИ.

След известно съмнение през рецесията делът на приходите от работна заплата нараства сензитивно. Това значи, че забележителна част от приходите на българските семейства в някои области се образуват преди всичко от работна заплата и едвам по-късно от други приходоизточници като пенсии и обществени помощи. "Предвид следеното повишаване на тежестта на приходите от работна заплата в общите приходи през последните години можем да чакаме разликата сред най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава. Причината е, че приходите от пенсии не могат да поддържат същия ритъм на напредък, какъвто виждаме в трудовите приходи. Това важи с особена мощ за области със застаряващо население и незадоволително добре развъртян пазар на труда като Видин и Кюстендил ", показват от ИПИ. В тези области пенсиите образуват най-голям условен дял от общия приход на семействата - 48% във Видин и 41% в Кюстендил, написа в. Сега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР