За 14 часа пред посолството на САЩ в София граждани

...
За 14 часа пред посолството на САЩ в София граждани
Коментари Харесай

Протест с искане за преместване на паметника на американските летци в София

За 14 часа пред посолството на Съединени американски щати в София жители възнамеряват протест с искане паметникът на американските летци, починали по време на Втората международна война, да бъде изместен. Посланието е монументът, дарен от Стародавната и почитаема Масачузетска артилерийска рота да бъде спретнат зад оградата на дипломатическото посланичество, и да се уважава паметта на жертвите на американските бомбардировки в България през предишния век.

" Организаторите - жители и цивилен организации, не одобряват в столицата ни да има монумент на хора, изпратени у нас да убиват цивилни жители и да унищожават града ни:, се споделя в известието до медиите.

Пред паметника ще бъдат поднесени черни ябълки, а на посолството ще бъде предадено подписано от присъстващите писмо, в което се упорства в името на положителните връзки сред двете страни, паметникът да бъде изместен.

Поводът за този протест е, че на 10 януари се навършват 80 години от бомбардировките над София от страна на британски и американски бомбардировачи.

В резултат на дневното и нощното нахлуване на София умират над 1200 поданици, ранените са над 1300. Тежко ударени са над 5300 здания, а хвърлените бомби над столицата са общо 1784. Според исторически сведения българската противовъздушна защита смъква над 100 американски и английски самолета, умират 159 офицери и сержанти, в плен попадат 330 летци и бордови стрелци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР