„За 12 години при предишното правителство проектът IGB не беше

...
„За 12 години при предишното правителство проектът IGB не беше
Коментари Харесай

Кирил Петков: Интерконекторът IGB е завършен на 99% frognews.bg

„ За 12 години при предходното държавно управление планът IGB не беше приключен, имаше закъснение в осъществяването му. Много съм горделив да управлявам държавно управление, което съумя да приключи този план за шест месеца. През идващите седмици IGB ще работи на цялостен потенциал. Проектът е приключен на 99 % и IGB ще проработи изцяло през идната половин година. Има редица дейности, които би трябвало да бъдат изпълнени преди стартирането в комерсиалната мрежа, с цел да сме сигурни, че всичко работи безвредно и вярно и че отговаряме на най-високите индустриални стандарти “, изясни Петков.

Той акцентира, че EPC-подизпълнителя, компанията AVAX, би трябвало да приключи оперативно останалите работи за интеграцията и тестирането на системата SCADA.

„ Останалото е главно в юрисдикцията на българските и гръцките институции – поредност от административни процедури, които би трябвало да бъдат изпълнени. Обичайната времева рамка тук може да бъде към 3 месеца, само че ние ускорихме процеса на авансово утвърждение в България с всички институции, като интензивно търсихме тяхното утвърждение, с цел да подсигуряваме комерсиалното пускане на IGB. Има мощна и целенасочена политическа и институционална поддръжка за редуциране на прогнозния период “, сподели министър-председателят.

Кирил Петков добави, че България към този момент е основала работна група с представители на всички заинтригувани институции, която работи за усъвършенстване на процедурните периоди.

„ Проектът IGB е от огромно национално и районно значение. Обаждах се на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис всяка седмица, с цел да обсъдим напредъка по IGB. Това демонстрира степента на ангажираност на двете държавни управления да поддържат напъните и ограниченията за привеждане на IGB в оперативна подготвеност. В един все по-взаимосвързан свят въпросите за енергийната сигурност са комплицирани и постоянно изискват съгласуван районен метод. България работи интензивно за увеличение на капацитета за районно съдействие, като способства за основаването на изчезналата енергийна инфраструктура и подсигурява сигурността на енергийните доставки в Югоизточна Европа. Това е пътят към енергийната самостоятелност на България, Южна и Югоизточна Европа, той радикално ще промени степента на взаимозависимост на страната ни “, сподели още той.

Петков означи, че българското държавно управление през цялото време е схванало смисъла на газовата самостоятелност и енергийната сигурност на локално, районно и европейско равнище.

„ България мина от 95% взаимозависимост към нулева взаимозависимост и ние бързо преминахме към обезпечаване на газови доставки за българските жители и бизнеса. За да понижим енергийната си взаимозависимост, посетих Баку и е доста скъпа срещата ми с президента Илхам Алиев, който изрази подготвеност да ни помогне да получим спомагателни количества газ през Турция. По време на визитата ми с президента Илхам Алиев обсъдихме опцията за спомагателни доставки на азербайджански газ за България и политическата подготвеност на Азербайджан да поддържа България. По-нататъшното развиване на газовата инфраструктура и укрепването на съдействието сред страните от района е значимо за гарантиране на сигурността на доставките и диверсификацията в бъдеще “, сподели министър-председателят в оставка.

Петков означи, че има взаимно предпочитание за разширение на двустранното икономическо съдействие.

„ Азербайджан е значим енергиен сътрудник на България. Но също по този начин открихме доста общи стопански благоприятни условия в региона на селското стопанство, химическите торове, строителството, защитата и осведомителните технологии. Като се имат поради общите провокации, по-важно от всеки път е да продължим да построяваме деен политически разговор на високо ниво сред нашите страни. И доста се веселя, че България скоро ще открие почетно консулство в Азербайджан. Дойде време другарството сред нашите две страни да се трансформира в мост за бъдещи стратегически стопански планове и по-голяма енергийна диверсификация “, приключи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР