за 10-дневна карантина за туристите от Сърбия, Северна Македония, Турция

...
за 10-дневна карантина за туристите от Сърбия, Северна Македония, Турция
Коментари Харесай

На косъм от дипломатически скандал: Заподед на МЗ за малко да скара България с Израел |

за 10-дневна карантина за туристите от Сърбия, Северна Македония, Турция и Израел е могла да провокира дипломатически скандал сред София и Тел Авив. Това заяви пред бТВ министърът на туризма Христо Проданов .

Причината е включването на Израел в листата с рискови страни, което значи, че всички туристи би трябвало да представят отрицателен резултат от PCR тест, изработен през последните 72 часа или да останат под 10-дневна карантина. 

Тази заповед е срещнала отпор от посолството на Израел, откъдето настояли " да не бъдат третирани като втора и трета ръка хора ", тъй като процентът на имунизирани в страната е измежду най-високите в света, както и тъй като в Израел към този момент се слага и четвърта доза.

Нещо повече, Проданов съобщи, че дипломатическото напрежение е траяло със опасност, че България ще бъде поставена в черния лист за туризъм на Израел, в случай че има рестрикции за техните туристи у нас.

Министърът обаче поздрави Министерство на здравеопазването, че преди въвеждането на новите ограничавания е имало задоволително време за публично разискване и сега такива рестрикции няма. Той разясни още, че в случай че заповедта влезе в действие, зимният сезон ще завърши предварително и изясни, че досега жители от тези страни са създали над 100 хиляди резервации за идващите два месеца. 

Оптимистична прогноза 

Министърът съобщи, че все още сезонът върви сносно и в случай че няма изключителна обстановка при петата вълна на ковид, той ще бъде доста по-добър от предишния. По думите му обаче надали ще стигне равнищата от 2019 година - преди пандемията.

Христо Проданов разяснява и днешната позиция на СЗО, съгласно която ограничаването на пътуванията не повлиява на разпространяването на вируса и апелът на организацията за анулация на зеления документ. Той поддържа първата теза и съобщи, че анулацията на рестриктивните мерки за туристите би помогнала за подобряването на бизнес средата в туризма. Министърът обаче поддържа зеления документ, който съгласно него е гаранция за стопанската система и опцията да не се затварят обекти. 

" Призовавам за непоколебим надзор, само че не и да не се не разрешава достъпът на туристи от страните отвън Европейски Съюз ", съобщи той и разясни, че под непоколебим надзор засяга условието на зелен документ и отрицателен резултат от PCR тест.

Той настоя още при възможни бъдещи ограничавания ограниченията да бъдат налагани на всички стопански субекти заслужено.

Министърът сподели още, че помощите за туристическия отрасъл и туроператорите в общ размер на двете стратегии от 36 млн. лева са одобрени от Европейска комисия. По думите му програмата ще започва от 20 януари, а утвърдените претенденти ще получат парите до средата на март.

Той заяви, че ще упорства за отделяне на повече къмпинги в страната, само че при съблюдаване на всички условия. Проданов разяснява, че по поречието на р. Дунав има доста положителни условия за такива и заяви, че към този момент е разговарял с някои от кметовете на крайдунавските градове.

Гаранционен фонд за туристите до следващата година

Министърът съобщи, че се работи по основаването на гаранционен фонд, който да се цялостни от вноските за туристически пакети за туроператорите. Парите от него ще се употребяват при анулирани пътувания.

" България е единствената страна от Европейски Съюз, която няма подобен гаранционен фонд ", разяснява той.

По думите му основаването на подобен фонд ще даде спомагателна сигурност за туристите.

Проданов съобщи, че за въвеждането му са нужни законодателни промени, поради което промяната може да е реалност следващата година. Той заяви, че все още планът е във фаза разискване в работна група.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР