З а по-малко от три години той промени ситуацията в

...
З а по-малко от три години той промени ситуацията в
Коментари Харесай

Мобилният интернет - съюзникът на протестиращите в Куба

З а по-малко от три години той промени обстановката в Куба: в неделя мобилният интернет беше огромният съдружник на историческите митинги против държавното управление и не провокира особена изненада, че достъпът до него на острова беше пресечен бързо.

"Всичко, което се случва в Куба от известно време и това, което ще продължи да се случва, тъй като явно ще продължат да се случват неща, всичко това идва от интернета ", изяснява пред Агенция Франс Прес Абраам Хименес, самостоятелен кубински публицист, пишещ и за в. "Вашингтон пост ".

В неделя, когато жителите на дребното градче Сан Антонио де лос Баньос, на трийсетина километра от Хавана, започнаха да стачкуват, скандирайки "долу диктатурата ", фрагментите бяха излъчени директно по "Фейсбук ".

Примерът беше последван неотложно от други. "Изведнъж хората започнаха да виждат това и то ги подтикна да излязат на улиците на други градове ", споделя журналистът. За няколко часа в страната бяха регистрирани четирийсетина митинга, които също се популяризират всеобщо в обществените мрежи.

Преди три години тези подиуми щяха да са немислими

В продължение на дълго време една от страните с най-слабо интернет покритие в света, Куба задейства мобилния интернет едвам през декември 2018 година.

Дотогава интернет вкъщи си имаха едно малцинство от жителите. Останалите можеха да влизат в мрежата, плащайки на час, в интернет кафетата или в паркове с уай-фай.

Успехът беше замайващ: от 11,2 милиона поданици, в края на 2020 година 4,4 милиона сърфираха през телефоните си.



Кутията на Пандора

За комунистическото държавно управление, подобряването на покритието беше приоритет за да се модернизира страната. Вече всеки може да превежда пари, да заплаща фактури или да пазари през мобилния си телефон.

Но също така по този начин беше отворена кутията на Пандора.

"Това е прозорец към външния свят ", отбелязва Тед Хенкен, американски социолог и създател на книгата "Кубинската цифрова гражданска война ".

"Когато държавното управление позволи 3G мрежата, това беше в отговор на настояванията на жители и несъмнено, значим източник на доходи заради монопола на държавния оператор " Етекса, напомня той.

"Но това сигурно разреши и поредност от цивилен мобилизации, митинги и претенции, които се разраснаха " през последните месеци.

Ноември 2020 година беше основен: в продължение на 10 дни протестното придвижване Сан Исидро се събираше в къща, с цел да изиска освобождението на рапър. Демонстрантите снимаха митинга си посредством Facebook и привлякоха интернационална аудитория.

След прогонването им към 300 актьори стачкуваха на 27 ноември пред Министерството на културата, проведени посредством известия в обществените мрежи, с искане за повече независимост на словото, нещо невиждано в Куба.

През април фотографията на отстъпник, размахващ юмрука си в белезници пред тълпата, след опит за арест, стана извънредно известна в обществените мрежи.

"Куба се разсъни "

Най-накрая, през последната седмица хаштагът "SOSCuba " се популяризира в мрежите. Целта му е да се изиска филантропична помощ за острова, изправен пред двойна рецесия - икономическа и здравна. Според някои този случай провокира митингите в неделя.

"И да, всичко стартира тук, в обществените мрежи, с простичкия хаштаг SOSCuba ", разяснява в Туитър интернет потребителят Рафа.

"Все още ли мислите, че обществените мрежи не служат за нищо? Ние сме поколението на мобилния телефон, само че с куража, който липсва на нашите родители и на техните родители ", добави той.

"Не спирайте да публикувате в Туитър, дано светът знае, че Куба се е събудила и желае независимост ", написа в същата мрежа Сайли де Амарийо.

Правителството, от своя страна, насочи нападки против интернет потребителите, които "описват в обществените мрежи обстановка, която не дава отговор на действителността " и упрекна Съединени американски щати, че са стартирали акцията SOSCuba.

"Искам от Туитър и от американското държавно управление да признаят или отрекат, че политически сътрудници употребяват интензивно хаштагове, ботове, тролове в тази интервенция, ориентирана против Куба ", съобщи яростно ръководителят на кубинската дипломация Бруно Родригес.



През последните дни голям брой задгранични сметки са разгласили в обществените мрежи фрагменти от митинги, които не подхождат въобще на Куба, установяваха публицисти на Агенция Франс Прес.

От неделя по обяд мобилният интернет на острова е пресечен и към момента беше спрян нощес. "Да се прекъсне интернетът значи да се принудят да замълчат лицата, които стачкуват в Куба ", съобщи сериозно неправителствената организация "Аксес нау ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР