Ювентус отнетите през януари 15 точки заради фиктивни печалби от

...
Ювентус отнетите през януари 15 точки заради фиктивни печалби от
Коментари Харесай

Точките са тук, но не съвсем: съдебната битка за "Ювентус" започва отначало

Ювентус " отнетите през януари 15 точки поради фиктивни облаги от прехвърляния посредством надуване на цените на футболистите. Решението за анулацията пристигна от Апелативния съд към Италианския олимпийски комитет (CONI). Клубът се връща на трето място в класирането с актив от 59 точки, колкото е спечелил на терена.

На пръв взор новината за клуба е добра, само че в действителност нищо по случая не е завършено, защото " Ювентус " още веднъж ще бъде изправен пред Апелативния съд към Италианската футболна федерация (FIGC), който може да наложи ново наказване с лишаване на точки, въпреки и по-малко от 15, само че задоволително, с цел да извадят клуба от Шампионската лига.

Делото ще е трето за клуба през този проблем пред една и съща инстанция в границите на една година. Очаква се новото дело да е през май, а към момента не е ясно дали решението му ще бъде приложено за този или за идващия сезон.

Как стартира всичко?

Първото дело по случая " plusvalenza " (капиталови облаги - б.а), както го назовават в Италия, в действителност беше още през април 2022. Тогава, с изключение на " Ювентус ", бяха упрекнати още 10 италиански клуба - " Наполи ", " Сампдория ", " Дженоа ", " Емполи ", " Парма ", " Пиза ", " Пескара ", " Новара ", " Киево " и " Про Верчели ". Обвинени за изкуствено повдигане на цените на играчите бяха и 59 чиновници от тези клубове.

Съдът към италианската федерация тогава реши, че няма отговорни, тъй като няма справедлив метод, по който може да се пресметне какъв брой коства един футболист и че това е въпрос на договорка сред два клуба.

Наказанието

През ноември обаче против " Ювентус " беше стартирано следствие от прокуратурата в Торино по други финансови нарушавания. В италианските медии бяха оповестени десетки записи от диалози сред шефове на " Ювентус " по отношение на прехвърлянията, както и по друго обвиняване против клуба - за прикриване на платени по време на пандемията от ковид. Тогава клубът заяви, че е постигнал съглашение с футболистите да се откажат от заплатите си за три месеца, само че съгласно обвиняването парите са платени с скрито съглашение и не са били записани в докладите.

Разследването докара до на цялото управление на " Ювентус ", отпред с президента Андреа Аниели. Италианската федерация пък реши, че от записите има задоволително доказателства, с цел да повдигне отначало обвиняването против клуба за повишените суми на прехвърлянията.

 " Моментът е внимателен ": " Ювентус " и " Ферари " оповестиха огромни промени

През януари Апелативният съд към италианската федерация с 15 точки, макар че прокурорът по делото Джузепе Кине в началото изиска глобата да е 9. " Ювентус " беше упрекнат в " нарушение на спортната преданост ". Адвокатите на клуба продължиха да настояват, че разпоредбите не са нарушени и че няма доказателства.


© Reuters

" Ювентус " игра с наказването от януари насам

Министърът на спорта в Италия Андреа Абоди попита по какъв начин единствено един клуб е осъден за прехвърляния, които се вършат сред обособени клубове. Президентът на италианската федерация Габриеле Гравина сподели, че няма справедливи данни, по които може да се реши каква би трябвало да е цената на един футболист.

" Никой не е намерил решение за това. Това е пазар, мъчно е да се намерят детайли, които да се смятат за справедливи ", сподели Гравина.

Той уточни, че въпреки всичко федерацията работи по приемане на устав за финансовите облаги. Въпреки неналичието на устав обаче и макар идното обжалване, наказването на " Ювентус " влезе в действие незабавно и отборът беше пратен в средата на класирането.

 Твърде огромен, с цел да бъде дребен: по какъв начин сривът на италианския футбол повлече Твърде огромен, с цел да бъде дребен: по какъв начин сривът на италианския футбол повлече " Ювентус "
Оправдание, само че единствено краткотрайно

" Ювентус " подаде тъжба пред Апелативния съд към олимпийския комитет (CONI), който е най-висшият състезателен орган в Италия. Обичайната процедура на тази инстанция съгласно италианските медии е или да удостоверява наказването от федерацията, или да го анулира напълно. Сега обаче се стигна до трети сюжет - наказването е анулирано, само че единствено краткотрайно и казусът е върнат за трети път в Апелативния съд на федерацията, който към този момент два пъти съди " Ювентус " по проблема с прехвърлянията.

На разглеждането на обжалването прокурорът по делото в CONI Уго Таусер призна, че липсва мотивация за 15-те точки наказване.

" Има липса на изясненост в мотивацията, която би трябвало да бъде оценена в ново дело ", сподели Таусер.

Сега делото се връща още веднъж в Апелативния съд, който може да вземе решение до края на май. Вариантите са или по-малко наказване от точки, което обаче още веднъж може да извади " Ювентус " от зоната, даваща право на присъединяване в Шампионската лига, или налагане единствено на финансова санкция. Клубът ще има право още веднъж да апелира в олимпийския комитет, а жалбата може да се гледа до два месеца. Така вероятно ново наказване може да бъде трансферирано и към идващия сезон, макар че съвсем три месеца през този " Ювентус " игра с -15 точки.

" Не знаем по кое време ще свърши всичко, тъй като имат 30 дни да разгласяват претекстовете си. Ние сме уверени, че не сме създали нищо и поддържаме разговор с най-голямо почитание ", сподели новият шеф по футболните въпроси в " Ювентус " Франческо Калво, който пое поста след оставките на цялото предходно управление.

Олимпийският комитет анулира и възбраните да се занимават с футбол и оправда изцяло Павел Недвед и още няколко някогашни шефове. Наказанията на някогашния президент Андреа Аниели, както и на Фабио Паратичи, Маурицио Аривабене и Федерико Керубини остават в действие.

 Новият президент на
© Reuters

Новият президент на " Ювентус " Джанлука Фереро, който размени санкции Андреа Аниели, участва на обжалването в CONI

Нова опасност

Въпреки че въпросът за прехвърлянията не е завършил и на процедура не се знае тъкмо по кое време ще завърши, " Ювентус " е изправен пред ново дело по другия проблем със заплатите. Според италиански медии клубът може да бъде осъден с точки и по това дело, а глобата може и да е по-голяма от първичните 15, отнети поради прехвърлянията.

Наскоро италианската федерация заяви, че е завършила следствието по случая със заплатите и че е уведомила " Ювентус " за края му. Дали и по кое време обаче ще има дело и по този въпрос, към момента не е ясно. Класирането през сегашния сезон в Серия А на процедура няма да е ясно даже след последния кръг,, защото " Ювентус " може още веднъж от трето място, да бъде пратен в средата на класирането, или даже по-надолу при по-тежка глоба за заплатите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР