Юртата е преносимо жилище, широко разпространено сред монголски, сибирски и

...
Юртата е преносимо жилище, широко разпространено сред монголски, сибирски и
Коментари Харесай

Юрта вместо хотел - нова тенденция в туризма в България

Юртата е портативно жилище, необятно публикувано измежду монголски, сибирски и азиатски номади. Да спим в юрта някъде в Централна Азия е нещо съвсем нормално, само че несъмнено наподобява необичайно, в случай че го вършим в България. 

Окаазва се обаче, че от 2020 година насам на няколко места на територията на родината ни има построени юртени селища, които се търсят доста от по-младите и екологично виновни генерации.

Само на 3 километра от Исторически парк, надалеч от градския звук и замърсяване, Юртено населено място към къмпинг " Наедно " в с. Неофит Рилски предлага природoсъобразно настаняване. Юртеното населено място разполага с 20 юрти с общ потенциал от 149 индивида. 
 Снимка 644296

Такъв вид настаняване за всички фенове на здравословния метод на живот се предлага на още две места в България - в Софийска област в подножието на Плана планина, както и наоколо до курорта " Албена ".

Екоселището, което е единствено на 5 км от " Албена " се състои от пет юрти с дървени вани - джакузита навън отвори порти напролет на 2021 година в екопарк " Геранеа ", се радва на огромен интерес от страна на туристи.

Юртите в Плана планина пък са на французина Дамиен Луи Алфред Сен-Жам, който идва в България през 2001 година дружно с жена си и четирите си деца, научаваме от Капитал.
 Снимка 644295

Няма познати, другари или родственици тук, няма земи, нито пък бизнес проекти или каквато и да било друга връзка със страната. Идва тук като преподавател във френския колеж " Виктор Юго ", като в началото концепцията е да останат единствено три години в София и по-късно още веднъж да се реалокират на друго място.

С времето обаче се влюбва в България и планините ѝ, а след почивка в Канада, когато Дамиен и фамилията му напълно инцидентно нощуват в юрта в Квебек, взема решение да направи такива и в България, които отварят " порти " в разгара на пандемията. Самите юрти поръчва непосредствено от Монголия.

От уеб страницата на мястото за настаняване разбираме, че базата е напълно самостоятелна. Соларни панели доставят електрическите енергийни потребности, водата е доставена от сондаж, тоалетните са от вид сухи компостни тоалетни, водата от душовете се пречиства посредством фито-пречистване.

​ " Нашата цел е нулево влияние върху околната среда ", написа на Фейсбук страницата Yourti Mountain. Те оферират четири юрти, три от които с потенциал от четири индивида и една с опция до пет индивида. Една от юртите е обзаведена в истински обичайни монголски мебели, а цените са от 130 до 160 лева на юрта.

Няма заведения за хранене въз основата. Въпреки това, разполагаем на гостите са уреди за вечери навън или закрито в юртите. Лятната кухня също може да се употребява за всеки, който желае самичък да подготви храната си. Собствениците комбинират любовта си към планината с тази към кучетата и зимата, по тази причина разполагаем са впрягове със сибирски хъските.

Избират разнообразни дестинации, преходи с качване на върхове, експедиции за един ден, както и просто разходка из планината с шейни дърпани от кучета, в търсене на нови направления. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР