Юрий Шевчук публично е критикувал анексията на Крим и войните

...
Юрий Шевчук публично е критикувал анексията на Крим и войните
Коментари Харесай

Родината не е задникът на президента: глобиха руския певец Юрий Шевчук


Юрий Шевчук обществено е подлагал на критика анексията на Крим и войните в Чечения, Абхазия, Грузия и Осетия. Но не му се размина за думите му против нашествието в Украйна и съветски съд му наложи санкция.

Руската рок звезда и върл пацифист Юрий Шевчук би трябвало да заплати санкция в размер на 50 хиляди рубли (около 800 евро) за " дискредитиране на съветските въоръжени сили ", реши съдът в град Уфа, Башкирия. По време на концерт на групата му ДДТ в Уфа на 18 май той се обърна към публиката с тирада за и разгласи, че " родината не е задникът на президента, който би трябвало да се целува непрекъснато ".
Редакцията предлага
Според Шевчук родината доста повече се символизира от старата жена, която продава картофи на гарата. Тогава полицията разпитва Шевчук в продължение на един час и сформира протокол, в който се показва, че той е. Протоколът е изпратен в родния град на изпълнителя Санкт Петербург.

Шевчук и преди се е противопоставял на военните спорове

Съдът обаче връща документа с аргументацията, че не е ясно по какъв начин артистът е обидил бойците. Според изявления в медиите всички съдии в Санкт Петербург са отказали да прегледат делото на Шевчук.

Певецът постоянно се е изказвал кардинално срещу войната и неведнъж е подлагал на критика съветския тоталитаризъм, цензурата в пресата и кастовата система пред президента Путин. През юли казусът е препратен към съд в Уфа, който в този момент е наложил санкцията.

Съдийката Юлия Егорова обосновава присъдата си с " отрицателните изявления " на Шевчук по адрес на президента. Самият Шевчук напомня на съда, че постоянно се е противопоставял на войните - във Виетнам, Афганистан, Югославия, Чечения, Абхазия, Грузия, Осетия, Карабах и Ирак. През 2014 година той разкритикува и анексията на Крим. Музикантът е на мнение, че политическите проблеми би трябвало да се вземат решение по дипломатически път.

Конституционен ли е законът за " дискредитиране на въоръжените сили "?

Според юристите на изпълнителя Конституционният съд на Русия би трябвало да се произнесе дали признатият през март закон за " дискредитиране на въоръжените сили " не опонира на главния закон, само че настояването им не е било утвърдено. При наново нарушаване 65-годишният артист може да бъде наказан на до пет години затвор.

През юли във Владивосток мъж беше санкциониран, тъй като държи афиш с изявлението на Шевчук, че " родината не е задникът на президента, който би трябвало да се целува непрекъснато ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР