Юрий Керпатенко е убит заради отказ да сътрудничи в музикално

...
Юрий Керпатенко е убит заради отказ да сътрудничи в музикално
Коментари Харесай

Диригентът на Херсонската филхармония е бил разстрелян

Юрий Керпатенко е погубен поради отвод да сътрудничи в музикално начинание с съветските окупатори

Главният диригент на Херсонската регионална филхармония Юрий Керпатенко е бил убит, съобщи 

Според сведения на публицисти, той е бил прострелян в дома му в Херсон с автоматизирано оръжие поради отвод да сътрудничи на съветската окупационна администрация в града. Заедно с локални колаборационисти те желали да провеждат концерт за Деня на музиката - 1 октомври, с присъединяване на дирижирания от Керпатенко оркестър " Гилея ".

" В навечерието на убийството му, откакто получиха нов отвод, те споделиха: " Ще дойдем при вас още веднъж " … Върнаха се и просто го гръмнаха там. Бих желала цяла Украйна да знае за това ", написа кореспондентът на TSN Олена Ванина. " Като кардинален човек, той уверено отхвърляше всички похищения на окупаторите и техните поддръжници, да бъде притеглен към съдействие с тях ", добавя тя.

Смъртта на интернационално известния диригент бе доказана от Министерството на културата на Украйна.

Към Херсонската филхармония е имало интерес от страна на окупационните елементи още от напролет и на някои от управителните постове са били назначени лица, заели страната на съветските нашественици. В обществените мрежи оркестранти са споделяли, че са били заплашвани за да преминат на съветска страна, оповестява платформата за кримски самостоятелни публицисти Nжир media.

„ Юрий Керпатенко бе един надарен музикант, диригент, аранжор, който правеше оркестрации за голям брой музикални сформира в Херсонска област. Той говореше в лицето на окупаторите всичко, което мислеше за тях, осъзнавайки вероятните последици. Загина, непослушен пред тях. В историята на Херсонската филхармония е имало доста прелестни музиканти, само че доста бих желал тя занапред да носи името на Юрий Керпатенко “, написа журналистът Олег Елисеев за Nжир media. Според него, убийството на диригента е обвързвано с съветските колаборационисти в Херсон и съветските спецслужби. „ Особено провокиращ за представителите на съветските специфични служби беше фактът, че Керпатенко е рускоезичен. Израснал с съветската просвета и съветската музика, той имаше другари и в Русия. Въпреки това, напълно ясно очерта границата сред съветската просвета и метода, по който тя се употребява за техните незаконни цели от режима на Путин “, акцентира Елисеев.

Херсонската регионална прокуратура заяви, че е почнала следствие за убийството на 46-годишния музикант, предава Укринформ.

Концертиращ акордеонист, диригент и аранжор, Юрий Керпатенко (1976 –2022) бе основен диригент в Херсонския музикален и трагичен спектакъл " Микола Кулиша ". Възпитаник е на Киевската национална музикална академия " П.И.Чайковски ", която на първо време приключва с акордеон, а по-късно и със специалността оперно и симфонично диригентство. В родния си Херсон стартира в началото като основен диригент на камерен оркестър " Гилея " през 2000 година, а от 2004г. оглавява и симфоничния оркестър в музикално-драматичния спектакъл на града. Той инициира основаването на драматизирани оркестрови стратегии, измежду които " Вълшебната музика на оркестъра " и " В плен на музиката, театъра и киното ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР