Юристите от Демократична България Надежда Йорданова и доц. Атанас Славов

...
Юристите от Демократична България Надежда Йорданова и доц. Атанас Славов
Коментари Харесай

ДБ защити пред Венецианската комисия механизма за разследване на главния прокурор

Юристите от " Демократична България ” Надежда Йорданова и доцент Атанас Славов показаха пред специалистите на Венецианската комисия позициите на обединението по основни законодателни промени, засягащи властта на основния прокурор. Комисията, която е значим съвещателен орган по конституционно право към Съвета на Европа, са на двудневно посещаване у нас за срещи с представители на парламентарни групи от 47-ия парламент.

" Тази задача е значима стъпка към приемането на законопроекта за следствие и търсене на наказателна отговорност от основния прокурор и за възстановяване на досъдебното произвеждане. Той беше създаден от мен като министър на правораздаването и моя екип. Той е една от промените, залегнали в Плана за възобновяване и резистентност.  Предложеният механизъм от ГЕРБ бе разгласен от Конституционния съд за противоконституционен. Много е значимо този път промяната да стигне до дъно. Този законопроект ще бъде импортиран в 48-ото Народно събрание ”, сподели Надежда Йорданова, лидер на листите на " Демократична България ” в 23 МИР в София и в Русе.

Лидерът на листата на Демократична България в Стара Загора доцент Атанас Славов добави:
" Успяхме да срещнем делегатите на Венецианската комисия с конституционните промени, които внесохме още в 45-ото Народно събрание. Пълното делене на Висш съдебен съвет за подобен, който работи единствено за съдиите, с болшинство, определени от съдии, и прокурорски съвет, който да подсигурява отчетност и отговорност на основния прокурор. Също акцентирахме на поддръжката си за ограниченията за анулация на така наречен общ контрол на правда, тъй че прокуратурата да се концентрира върху обвинителната си функционалност, да не се разгръща върху всевъзможни административни производства, които по принцип не са работа на прокуратурата в демократичните страни. Ще търсим консенсус за нашите конституционни и законодателни промени. Демократична България е политическата мощ, която най-консистентно във времето е защитавала идеята за самостоятелна правосъдна власт и отчетна прокуратура и по тази причина заслужава вашето доверие и поддръжка. ”

По думите на Надежда Йорданова, на срещата с представителите на Венецианската комисия за следващ път е станало ясно какъв брой е значимо законодателният развой у нас да е първокласен, да се чуят всички гледни точки, да се изясни доста ясно какви са били съображенията под едно или друго законодателно решение. " Демократична България ” доста ясно ще отстоява позициите за демократична отчетност на прокуратурата ”, приключи Йорданова.
 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР