Юристи смятат, че Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата

...
Юристи смятат, че Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата
Коментари Харесай

Държавата готова за сделка със Симеон за имотите му?

Юристи считат, че Сакскобургготски има всички шансове да осъди страната в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

В Министерството на правораздаването е основана работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по тематиката, оповестява в. "Сега ", като се базира на Миглена Тачева.

"Има работна група, която работи за разновидности за непринудено споразумяване на разногласието сред страната и Симеон Сакскобургготски и когато имаме подготвени оферти, те ще бъдат огласени ", сподели Тачева, която беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е шеф на Националния институт на правораздаването.

Симеон е завел дело в Страсбург против България >>

Много е евентуално на някогашния министър председател да му бъде препоръчана договорка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в подмяна да получи обезщетение за парцелите. Друга опция е да получи доживотно право на прилагане на дворците, които в този момент населява, против отвод от делото в Страсбург. Готвеното съглашение има връзка и с европредседателството на България. Сакскобургготски е член на политическия му ръб и в последно време медийните му изяви по тематиката зачестиха.

Сакскобургготски: Винаги с Европейски Съюз, в никакъв случай срещу обособена страна >>


Задължението на Народното събрание да реши въпроса с царските парцели датира още от 1998 година Тогава с решение №12 Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционен Закона за оповестяване за държавна благосъстоятелност на парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 година, напомня в. "Сега ". Конституционните решения обаче нямат реституционен резултат. Правните последствия от оповестените за противоконституционни актове би трябвало да се уредят от органа, който го е постановил, т.е. от Народното събрание.

Но стъпвайки на това решение на Конституционен съд, Сакскобургготски и сестра му предявиха искания за именията "Кричим ", "Царска Бистрица ", "Врана ", "Ситняково " и "Саръгьол ", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен.

Сакскобургготски получи дворците "Царска Бистрица ", "Ситняково " и "Саръгьол " през 2002 година с решение на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори", а регионалният шеф Олимпи Кътев, който по-късно стана народен представител от Национална движение „Симеон Втори", ги деактува. Дворецът "Врана " му бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим " му бе отказано, а по-късно и съдът одобри, че притежател е страната.

На три инстанции страната завоюва делата за "Кричим ", Ситняково " и "Саръгъол ".

Върховният съд дефинитивно отхвърли да върне двореца ”Кричим” >>


На две инстанции Министерство на регионалното развитие завоюва делата за "Царска Бистрица " и бившето стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н край Врана. Без решение на първа инстанция са единствено разногласията за "Врана " и за 16 500 дка гори в Рила.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР