Юристи коментираха пред Флагман защо не трябва да сме недоволни

...
Юристи коментираха пред Флагман защо не трябва да сме недоволни
Коментари Харесай

Справедливи ли са присъдите на сирийците днес? Да, ето защо

Юристи разясниха пред Флагман за какво не би трябвало да сме недоволни от решението на съда... подобен ни е Наказателният кодекс

Четири години и 10 месеца затвор получи на първа инстанция водачът на рейса с мигранти, умъртвил преди близо 8 месеца двамата полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев от Първо РУ-Бургас при зверска злополука на кръговото кръстовище  " Трапезица " в морския град. Очаквано, това провокира вълна от неодобрение в обществените мрежи, ориентирано основно към съда и в частност към съдията Андон Вълков, произнесъл през днешния ден присъдата. Това обаче се дължи основно на неразбирането на правосъдния развой и на чисто прочувствена реакция от страна на хората.

По-рационалният взор демонстрира напълно друга картина. Така, да вземем за пример, лидерът на рейса, който в продължение на месеци се представяше пред българските управляващи като малолетен, през днешния ден получи 4 години и 10 месеца затвор – привиднои дребно наказване, поради естеството на осъщественото закононарушение, нали? Всъщност не. Защото през днешния ден не се разглеждаше делото за причиняване на гибел, а за каналджийство. Това са две разнообразни закононарушения. И разнообразни обвинявания. Именно поради това процесът бе в Районния съд, а не в Окръжния.

„ Наказанието, което обвинените получиха след делото на първа инстанция през днешния ден по обвиняването за каналджийство, напълно не е малко. По този член, съгласно Наказателен кодекс (чл.345, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.23, ал.1), се планува оптималната присъда от 6 години затвор. Редно е да се означи, че делото мина по съкратената процедура, което автоматизирано значи, че има съкращаване на наказването с 1/3, защото имаме признание на виновността. В този смисъл оптималното планувано от Наказателния кодекс незабавно става 4 години. Тогава присъдата против Омар Аднан от 4 години и 10 месеца е за период по-дълъг от допустимото. Това въпреки всичко е допустимо, защото съдът преценя занапред, че против лицето има и други обвинявания, само че в общи линии, наказването освен не е малко, а даже е повишено ” , разяснява пред Флагман умел правист, поискал да не се обявява с името си.

Неговото мнение удостовери и различен правист, с който Флагман се свърза малко след делото през днешния ден. По неговите думи пък, съдът е взел такова решение през днешния ден под големия публичен напън. „ По-странното в тази ситуация обаче е, че прокуратурата отхвърли да подписа съглашение с обвинените. Това е забавно, тъй като по този ред, работата с документите става доста по-малка, а времето, за което се преглежда делото се редуцира доста. Тоест в тази ситуация прокуратурата е решила, че е по-добре да мине по сложния път, в сравнение с в очите на обществото да излезе, че е работила меко против обвинения ”, разяснява той.

Има и различен аспект, който мнозина пропуснаха след днешната присъда и той е финансовият. За обвиняването за каналджийство в Наказателният кодекс е планувана санкция в размер от 5 до 20 хил.лв. Нейният финален размер се дефинира от правосъдния състав, само че зависи и от финансовото положение на обвинения. Така за каналджийство нормално санкцията варира по средата сред оптималното и минималното планувано от Закона и са доста редки случаите, когато се взима непосредствено оптималният размер от 20 000 лева В днешното дело обаче единият от обвинените – Абдулах Ахмед, получи с изключение на затвор от 4 години и 4 месеца, което повече от допустимото, само че и санкция в размер на 18 000 лева, която се доближава доста близо до оптималната.

Ако към момента някой счита, че наказванията са дребни, може да ревизира и предишни каузи с сходен обвинителен акт, показват за Флагман адвокати. Понеже по смисъла на закона каналджийството не се смята за тежко закононарушение, нормално при първо нарушение арестуваните и наказаните получават условни присъди. Такъв е казусът в този момент – и тримата сирийци, които през днешния ден получиха присъди, нямат предишни обвинявания и са с чисти престъпни досиета. В този смисъл практиката демонстрира, че при сходен случай, само че други условия – незавършили със гибелта на двама служители на реда и с построяването на толкоз отрицателно към обвинените публично мнение, тримата евентуално щяха да се разминат с условни присъди с изпитателен период сред 12 и 24 месеца.

Истината е друга – същинското дело, резултатът от което евентуално ще даде заслужено наказване за Омар Аднан, под чието ръководство натъпканият с мигранти бус връхлетя с над 80 км/ч патрулния автомобил на Йордан Илиев и Атанас Градев, убивайки ги на място, още не е почнало. Там обвиняването е категорично ясно – причиняване на гибел.

По този член Омар Аднан е застрашен с пожизнен затвор за убийството на двамата служители на реда. А всички догадки, че може обвиняването да бъде основано на различен член от Наказателен кодекс – за съпричиняване на злополука, остават в предишното.

Единственото, което към този момент стопира старта на делото против сириеца за съдбовната злополука, остава техническата експертиза, която да откри с каква тъкмо скорост се е движел рейсът, в момента на удара и има ли следи скоростта да е почнала да спада в метрите преди удара. Не доумяваме по какъв начин сходна задача може да отнеме повече от 7 месеца, изключително откакто моментът на конфликта и предхождащите го няколко секунди са запечатани на общинските камери, които работят под строго избрани параметри, касаещи броя на фрагменти в секунда. Но това е тематика на различен диалог.

Така че, не. Днешните присъди не са по никакъв начин леки, поради обвиняването за каналджийство. А за упрекнатите най-сериозното занапред следва. Можем единствено да се надяваме, че за почернените фамилии на починалите служители на реда, присъдените през днешния ден санкции и евентуално още по-тежките такива след няколко месеца могат да бъдат някаква разтуха, въпреки че това няма да върне близките им.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР