Юридическият съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким

...
Юридическият съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким
Коментари Харесай

Борбата с корупцията в България е отслабена заради съдебната система

Юридическият консултант на посолството на Съединени американски щати в България Джесика Ким счита, че битката с корупцията по високите етажи на властта у нас е отслабена поради накърнена самостоятелност на правосъдната система.

Ким сподели това по време на онлайн диалог с вицепрезидента на Атлантическия клуб в България.

Джесика Ким, която е била федерален прокурор и чиято работа е обвързвана с подпомагането на потенциала за битка с корупцията в администрацията, прането на пари и проведената престъпност в България и Румъния, разяснява, че отчетността стартира от върха и водачите на България би трябвало да поддържат правилото, че никой не е над закона, в това число и те.

Ким напомни за част от констатациите в отчета на Еврокомисията за върховенството на закона у нас, свързани с отчетността на основния прокурор и работата на Висш съдебен съвет и добави: „ Определени стъпки в посока накърняване на независимостта на правосъдната система са отслабили способността на България да води наказателно гонене за корупция по високите етажи. Като се прибавят олигархическото въздействие, случаите на спор на ползи, злоупотребата с държавни запаси и неналичието на медийна самостоятелност, човек схваща за какво България остава страната с най-високи равнища на корупция в Европейски Съюз “.

Джесика Ким разяснява и тематиката за неналичието на неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Причината, посочена в разнообразни интернационалните отчети е, че правосъдната система не е самостоятелна. Това отслабва способността на страната ни да води такива наказателни преследвания, липсва и политическа воля за превъзмогването на казуса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР