Юри Велев, 24 часа“– Това е първото проучване на общественото

...
Юри Велев, 24 часа“– Това е първото проучване на общественото
Коментари Харесай

Димитър Ганев, “Тренд”: Сложно е уравнението, вече трябват 4-ма играчи за кабинет

Юри Велев, „ 24 часа “

– Това е първото изследване на публичното мнение след наместването на партийните пластове, разтърсени в последните месеци. Каква е картината, която се вижда на политическия терен при започване на предизборната акция, господин Ганев?

– Най-съществена динамичност като събитийност в последните месеци имаше в Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. В Движение за права и свободи се случи разединение. В Българска социалистическа партия се смени управлението и след тежка борба има ново, което беше опозиционно на остарялото. Това обаче не провокира някаква промяна на електоралните настройки. Не отчитаме

нито спад, нито възторг поради обединяването на всички леви по терена

ГЕРБ резервира първото си място. “Възраждане ” има всички шансове за пръв път да е втора политическа мощ с лек растеж спрямо предходните избори. ПП-ДБ не е в най-хубавата си форма и обединението не може да покаже оттласване от ниските стойности, до които паднаха на изборите през юни.

Проучването демонстрира, че седем партии са сигурни за Народното събрание. МЕЧ и “Величие ” остават на проценти, които ги приближават до ръба на Народното събрание. Тоест в 51-ия парламент се чака да влязат 7 обединения и 2 с късмет за посланичество.

– А по какъв начин ще завършват “ДПС – Ново начало ” и АПС?

– Огромно предизвикателство следва за социолозите – посредством социологически инструментариум да покажем това съответствие. Първо, в тази общественост това е огромен проблем и не знаем до каква степен получаваме най-достоверната информация от респондентите. Част от тях се тормозят да споделят действителното си мнение. Второ, обичайно в този вид общности има по-сериозен дял на клиентелни мрежи. Там не можем да улавяме със социологически инструментариум в каква посока и с какъв дял ще се разпределят. АПС на Доган е с няколко процентни пункта пред “ДПС – Ново начало ”, което очевидно се дължи на сработване на някаква форма на етническа взаимност измежду българските турци.

При Делян Пеевски стои сериозен учредителен запас – и регионалните ръководители, които взеха неговата страна, а те имат развити мрежи по места, и кметове на немалки общини. Тези два метода си личат по листите.

Да вземем например Кърджали

Едните изкарват Ахмед Доган – най-силното им оръжие. От другата страна излизат на първите три места кметове – на Кърджали, Джебел и Черноочене.

– Какъв е въпреки всичко разновидността за коалиция?

– Почти не виждам вид отвън това ГЕРБ и ПП-ДБ да реализират някакво съглашение за общо ръководство. За това може да спомогне втората позиция на “Възраждане ”: “Ето вижте, те към този момент са втора мощ, дайте евроатлантическите партии да се съберем ”.

Но гласовете не стигат и би трябвало да се търсят трети и четвърти. Кой би могъл да е?

Най-силно заподозрените са Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ

По огромните тематики като геополитическата посока сред ГЕРБ, ПП-ДБ и Има Такъв Народ няма огромна разлика. А новото управление на Българска социалистическа партия е по-сговорчиво от предходното по тези тематики. Това доста би приличало на обстановка, която имахме тъкмо преди 10 години – вторият кабинет на Борисов се роди, откакто ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха съдружно съглашение и съглашение за поддръжка с Патриотичния фронт и АБВ. Според мен може да се мисли за сходен вид. Тук основният въпрос е дали може да се стигне до съгласие сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

– Очаквате ли политическата рецесия да се позволи след тези избори?

– Не мога да предположа дали ще има кабинет, или не – това зависи и от резултата, и от предизборната акция. Защото по време на акцията може да се взривят всички вероятни възможни мостове за съдействие след изборите – примерно сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

Но считам, че даже и да се сформира кабинет, казусът, който идва от ниската интензивност, ниското доверие към всички партии, няма да разреши да се позволи в дълбочина политическата рецесия.

Кризата идва от това, че нямаш ново, само че и остарялото не го искаш. Може да се сформира държавно управление и то да изкара и 1, и 2 година, само че рецесията няма да бъде позволена в дълбочина.

Това може да стане в по-дългосрочен проект, когато в партийната система навлязат нови играчи, които да я презаредят с доверие и да върнат част от гласоподавателите, които в последните 3-4 година бяха дистанцирани от изборния развой.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР