Юпитеровата луна Европа може да има водни резервоари точно под

...
Юпитеровата луна Европа може да има водни резервоари точно под
Коментари Харесай

Юпитеровата луна Европа може да има водни запаси точно под ледената си повърхност

Юпитеровата луна Европа може да има водни резервоари тъкмо под ледената си повърхнина, съобщи Франс прес, като цитира американски учени.
Хипотезата на експертите от Станфордския университет се основава на наблюдения на повърхността на Гренландия.

Луната Европа е главен претендент за търсене на извънземен живот в Слънчевата система поради хипотетичното съществуване на голямо количество вода в течно положение. Този океан евентуално е ситуиран под пълен пласт лед, на дълбочина сред 20 и 30 километра, сочат данни, събрани от галактически сонди.
Въпреки това, част от тази вода може да бъде доста по-близо до повърхността, в сравнение с се счита, се твърди в изследване, оповестено в " Нейчър къмюникейшънс ". Според американски учени юпитеровата луна Европа е " млада и геоложки дейна ".

Най-разпространената конструкция там се състои от двойни хребети, разпростряли на стотици километри и издигащи се на височина от няколкостотин метра. Те са поразително сходни на образуванията, открити върху ледената завивка на Гренландия.

Учените имат няколко хипотези за образуването на тези хребети на юпитеровата луна Европа, по-специално за взаимоотношението сред водата под повърхността и леда, който я покрива.

Точно това е открил екип от геофизици от Станфордския университет в Гренландия - остров, затрупан най-вече с лед.

Те са разкрили „ двоен било от лед, който има форма, сходна на тази на образуванията на Европа ", изясни пред Франс прес Райли Кълбърг, докторант в Станфордския университет и водещ създател на проучването. Дължината на хребета е към 800 метра, междинна височина е 2,1 метра и се намира на към 60 километра от брега, в северозападната част на Гренландия.

Неговият сътрудник Дъстин Шрьодер , който е професор по геофизика в Станфорския университет, изяснява, че са " работили върху нещо напълно друго, обвързвано с смяната на климата и въздействието върху повърхността на Гренландия, когато забелязахме тези дребни двойни хребети ".

Сателитни фотоси и данните, събрани със специфичен радар, създали допустимо „ за първи път да се види нещо сходно (като на юпитеровата луна Европа) на Земята и да се следят процесите под повърхността, довели до образуването на хребетите ", сподели Райли Кълбърг.
Учените вършат модел на развой, водещ до образуването на двоен било.

" Водата, която наблюдавахме в Гренландия, е в горните тридесет метра на ледената завивка ", изяснява Кълбърг. Според неговите калкулации на юпитеровата луна Европа, чиито хребети са доста по-високи и по-дълги, " резервоари с вода могат да се образуват на дълбочина сред един и пет километра ".
Ако механизмът на образуване в действителност е този, който се предлага, тези водни резервоари биха могли да бъдат доста необятно публикувани. 

Две галактически задачи ще дадат опция да се разбере повече към 2030 година Тази на НАСА ще бъде оборудвана с радар, сходен на този, употребен при проучванията на Гренландия. Мисията на Европейската галактическа организация ще изследва освен юпитеровата луна Европа, а също Йо и Ганимед.
  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР