Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в

...
Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в
Коментари Харесай

Ето кога може да наблюдаваме в небето парада на 5 планети

Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в дъгова групировка в нощите от 25 до 30 март дружно с Луната, съобщи „ Сайънс Алерт “.

Юпитер обаче може да потъне в залеза и да се изгуби в слънчевата светлина след 28-и, тъй че се стремете да видите това относително рядко галактическо събитие до тогава.

Ако желаете да забележите всичките пет планети в една нощ, времето, тъмното небе и ясният небосвод са от основно значение, оповестява БГНЕС.

Как да се подготвите за парада на планетите

Вероятно можете да видите някои от тези планети от града. Венера ще бъде най-лесна за забелязване с невъоръжено око, тъй като тя е третият най-ярък обект на небето след Слънцето и Луната.

Някои от другите планети обаче, като Уран и Меркурий, може да се видят по-трудно. Дайте си най-хубави шансове, като се отдалечите от светлините на града, на място с мрачно небе, преди залез-слънце. Не забравяйте да ревизирате времето и да планирате безоблачна вечер.

Разположете се на място с ясна, безпрепятствена панорама към западния небосвод – без планини или здания, които да блокират залеза! Ще би трябвало да погледнете ниско над хоризонта, с цел да забележите Юпитер и Меркурий.

Въпреки че множеството от планетите би трябвало да се виждат с просто око, евентуално ще ви е нужен бинокъл или даже телескоп, с цел да видите Уран и да се насладите на цялата върволица от пет планети.

Лесен метод за различаване на планетите е да изтеглите астрономическо приложение като Sky Tonight или SkySafari, което ще ви покаже къде тъкмо се намира всяка планета на нощното небе.

Къде да гледаме и какво да чакаме в часовете след залез-слънце

Малко откакто Слънцето се спусне под хоризонта, погледнете на запад. Ниско в небето, където Слънцето преди малко е залязло, Юпитер и Меркурий ще се появят един до различен.

Намаляващата слънчева светлина може да ги направи мъчно забележими с невъоръжено око. Затова, в случай че изначало не можете да ги забележите, пробвайте с бинокъл. Само се уверете, че Слънцето е под хоризонта, с цел да не навредите на очите си, като го гледате през бинокъл.

Двойката ще се вижда единствено по-малко от час след залеза на Слънцето. След това те ще потънат под хоризонта и няма да можете да ги видите.

Сега е време да се полюбувате на Венера – най-яркия звездоподобен обект на нощното небе, ситуиран над Юпитер – и да потърсите Уран с бинокъла си.

Уран ще се намира над и вляво от Венера, напълно покрай нея. Ще можете да видите най-слабо изразената планета, откакто цялата слънчева светлина изчезне от небето, отнасяйки със себе си Юпитер и Меркурий. Ще имате разполагаем един-два часа, с цел да я потърсите, преди и този дует да залезе под хоризонта.

От друга страна, ще имате задоволително време, с цел да разгледате алената планета Марс. Тя ще се появи яркочервена и високо в югозападната част на небето.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР