ЮНЕСКО призна аржентинския център за изтезания за обект на световното наследство

...
Около 5000 души са изчезнали зад стените му. Много никога
Коментари Харесай

Около 5000 души са изчезнали зад стените му. Много никога не са били видени отново.

Сега Аржентинското военноморско училище по механика (ESMA) — военно училище, превърнато в таен център за задържане — е обявено за обект на световното наследство на ООН в опит да се запази зловещата му история.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента „Доказателството, което ни липсваше“: „Смъртоносният полет“ се завръща в АржентинаМоже ли BRICS да спаси икономиката на Аржентина?Разделено наследство отбелязва 50 години оттогава Завръщането на Перон в Аржентинакрай на списъка

„Военноморското училище по механика предаде абсолютно най-лошите аспекти на спонсорирания от държавата тероризъм“, каза президентът Алберто Фернандес пред Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) във видео съобщение във вторник.

Той благодари на ЮНЕСКО за определянето на ESMA като обект на наследството. „Паметта трябва да бъде запазена жива“, каза Фернандес, споменавайки „ужасите“, преживяни в бившето училище.

През 1976 г. военна група свали от власт президента Изабел Перон, поставяйки началото на период на диктатура, продължил до 1983 г.

Под негово ръководство се случиха широко разпространени нарушения на правата на човека, тъй като военни лидери се опитаха да изкоренят несъгласието, активизма и левите политически възгледи.

Смята се, че около 30 000 души са загубили живота си, като много от съдбите им все още не са известни. Те просто изчезнаха във военен арест и никога повече не се чу за тях.

В цялата страна се появиха до 340 центъра за задържане. ESMA обаче беше един от най-ранните, със затворници, прехвърлени там в първите дни на преврата.

Това също ще стане едно от най-големите подобни съоръжения в Аржентина. Разположен в столицата Буенос Айрес, центърът за задържане превърна оформлението на училището в място за изтезания. Само около 200 затворници оцеляват.

ESMA дори имаше родилно отделение, където бременните затворници виждаха как им отнемат децата веднага щом родят. Тези деца често са били осиновени в семейства, свързани с диктатурата.

Военните лидери положиха усилия да прикрият престъпленията, разиграващи се в ESMA, както по време, така и след диктатурата.

Например, когато международни наблюдатели пристигнаха през 1979 г., за да разследват искове за правата на човека, работниците в ESMA премахнаха стълбището, водещо надолу към мазето, където са се състояли голяма част от мъченията. Те дори построиха стена, за да скрият стълбището.

Десетилетия по-късно, през 2007 г., ESMA ще бъде преосмислен като място за възпоменание, отваряйки отново за обществеността, за да разкаже историята на нарушенията на човешките права, извършени на негово място.

Само тази година музеят ESMA се сдоби със самолет, използван за убийството на задържани на мястото, в практика, наречена „полети на смъртта“. Затворниците са били упоявани и хвърляни - често живи - в морето по време на полет, като форма на екзекуция.

Организаторите на музея се надяват самолетът и подобни експонати да помогнат на бъдещите поколения да си спомнят трагедията, разиграла се в ESMA — и да подчертаят важността на демокрацията.

ЮНЕСКО в момента провежда своята 45-та разширена сесия в Рияд, Саудитска Арабия, където добавя още обекти към своя списък със световно наследство. Местни церемониални и погребални могили в Охайо в Съединените щати бяха сред новите допълнения, обявени във вторник.

Но включването на ESMA в списъка на световното наследство подчертава значението му във време, когато някои високопоставени политици в Аржентина бяха обвинени в отричане на бруталността на военната диктатура.

Виктория Виляруел, кандидатът за вицепрезидент на водещия кандидат за президент Хавиер Милей, е сред политиците, критикувани за омаловажаване на насилието през това време.

Milei, десен популист, се очерта като фаворит на предварителните избори през август, изпреварвайки предишни кандидати от властта.

Но министърът по правата на човека на Аржентина Орасио Пиетрагала Корти каза, че решението на ЮНЕСКО служи като укор към онези, които се опитват да игнорират нарушенията на правата на човека, извършени в сайтове като ESMA.

„Това международно признание представлява силен отговор на онези, които отричат ​​или се стремят да омаловажат държавния тероризъм и престъпленията на последната гражданско-военна диктатура“, каза Корти.

Президентът Фернандес също аплодира обявяването на ЮНЕСКО за защита срещу отрицанието, когато излезе на сцената на общия дебат на ООН в Ню Йорк във вторник.

„Чрез активно запазване на паметта, която отричащите искат да скрият, ние ще гарантираме, че тази болка никога повече няма да се повтори“, каза той. „Пред лицето на тези престъпления срещу човечеството, нашето решение не е отмъщение, а справедливост, точно защото знаем какъв ужас представлява изчезването на 30 000 човешки същества.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР