ЮНЕСКО премахна културния статут на британския град Ливърпул. Според организацията,

...
ЮНЕСКО премахна културния статут на британския град Ливърпул. Според организацията,
Коментари Харесай

ЮНЕСКО премахна културния статут на британския град Ливърпул

ЮНЕСКО отстрани културния статут на английския град Ливърпул. Според организацията, Англия не поставя старания да опази културното си завещание. Неясна остава ориста и на други забележителности - от Австралия до Италия.

Нови здания на градското пристанище се трансфораха в причина за премахването на Ливърпул от листата за международните културни забележителности на ЮНЕСКО. След среща на Комитета за международно завещание в Китай, представителите на организацията показаха терзания по отношение на новото строителство наоколо до викторианското пристанище. Според тях, постройките заплашват достоверността на историческото населено място.

" След като имаме болшинство, предлагането е признато. Забележителността морско населено място в Ливърпул е отстранена от листата за международно завещание ", съобщи Тиан Сюеджун, ръководител на Комисията за международно завещание.

Ливърпул закупи статута си на културна забележителност през 2004 година след акция на локалните управляващи. През 2012 година бе разгласен капиталов план за застрояване на пристанищните зони в града, който провокира отрицателна реакция от страна на ЮНЕСКО. Девет години по-късно новината за премахването на града от влиятелния лист докара до отчаяние измежду ръководещите.

" Изключително разочаровани сме, даже ядосани от реакцията на ЮНЕСКО. Последният път, в който представители на ЮНЕСКО са посетили града, беше преди 10 години ", добави Сара Дойл, член на градския съвет за икономическо развиване.

Градът е едвам третата забележителност отпаднала от патронажа на международната организация в последните 50 години. На фона на неприятните новини, ЮНЕСКО показва опасения за способността на Англия да опазва международното културно завещание.



Други обекти, които се чака да бъдат подложени на по-строг надзор включват Стоунхендж, новите и старите градове на Единбург, Лондонската кула и минните региони към Корнуол.

Обединеното кралство не е единствената страна, чиито обекти остават с неразбираем статут.

И до момента в който в Австралия коралите, които притеглят хиляди туристи, не попаднаха в листата на застрашените единствено, тъй като управляващите бяха срещу, то във Венеция обстановката се възстановява, откакто най-сетне в каналите на града беше неразрешено навлизането на океански лайнери.

Автор: Росен Цаковски
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР