Юлия КУЛИНСКАЕдва ли има непредубеден зрител или слушател, който да

...
Юлия КУЛИНСКАЕдва ли има непредубеден зрител или слушател, който да
Коментари Харесай

101 начина за блокиране на парламента

Юлия КУЛИНСКА

Едва ли има безпристрастен фен или слушател, който да не оглушее от виковете, крясъците и гюрултията, които съпътстват съвсем всички парламентарни съвещания. Още през цялото време на работата 47-ото Народно заседание то е опищявано и освирквано от опозицията. ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " към този момент трети месец вършат показно и показват 101 метода за блокиране на Народното събрание. И, би трябвало да признаем, много сполучливо... То не са реплики, дуплики, дуплики на дупликите, процедури, претенции за отмора и какви ли не хватки, единствено и единствено да се бави работата по дневния ред. Всъщност, гербаджиите за следващ път потвърждават, че нищо ново не са научили и нищо остаряло не са не запомнили. От трибуната на Народното събрание се леят пустословия и празнословие, сипят се пошли шегички и се размахва пръст. Като на Женския пазар...

Връх на нахалството

на опозиционните депутати бе доближат по време на многочасовите диспути по бюджета. На всички, които наблюдават през годините полемиките по главния финансов закон на страната, е ясно, че разногласията по перата му са разгорещени и не престават дълго. Но тази година гербаджиите сложиха съвсем международен връх. Само за едно съвещание те направиха... над 120 процедури по метода на водене на съвещанието. По две минути всяка - 240 минути. Четири часа изгубено време. И единствено 4 изявления всъщност на дебата. Уникално!

Истинската активност на Народното събрание се губи из безкрайните глъбини на измислиците, които опозицията сътворява с перфидна точност, с цел да проваля дневния ред. На всички им пристигна до гуша от хленченето на депутатите от Движение за права и свободи, които към този момент повече от месец стартират пленарните съвещания с недоволство, че не получили отговора, който би им харесал, от вътрешния министър Бойко Рашков. То са ред сополи, ред сълзи, претенции за оставка на парламентарния началник, закани с Конституционния съд и какво ли не. И по този начин до безспир. Като оная хумореска на Мирча Кришан, че краставицата съдържа 90% вода...

Друг метод на безчинство върху търпението на ръководещото болшинство и на гласоподавателите е затрупването на министрите с въпроси за щяло и нещяло. Преди време някогашният министър на туризма и сегашен народен представител от ГЕРБ Николина Ангелкова сложи самобитен връх на Гинес, като зададе 303 въпроса към изпълнителната власт. 200 от тях бяха пуснати за един ден. И даже имаше наглостта да се нацупи, че й била оказвана цензура, защото едно от питанията й било върнато. Този вторник, по време на изключителното съвещание на Народно събрание за парламентарен надзор, депутатите от Движение за права и свободи зададоха 50 въпроса към Бойко Рашков, които бяха безусловно идентични.

Няма нищо неприятно, в случай че

извънземната интензивност

на опозицията беше продуктивна и имаше за цел да оказва помощ на хората. С деструктивността си обаче тя се пробва да върти на противоположни обороти работата на Народното събрание. Което не й пречи да упрекна ръководещите, че се мотаят, че не одобряват по този начин значимите за страната и хората закони и че Народното събрание бездействал, тъй като нямало законопроекти за разискване.

А помните ли какъв брой богатства беше шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова при откриването на 47-ото Народно заседание!? " Работещият парламент е първа крачка за излизане от рецесията. Затова още от през днешния ден можете да разчитате на рационално и правилно отношение от страна на коалиция ГЕРБ-СДС. Наясно сме, че провокациите пред страната са прекомерно огромни и на тях може да се отговори единствено с рационални решения, публично единство и политическо единодушие ", съобщи тогава Атанасова. И незабавно не помни за думите си, доказвайки за прощален път, че лицемерието е емблемата на ГЕРБ... " Хората чакат от нас решения на проблемите. Движение за права и свободи ще работи за възобновяване на нормалността в политиката ", съобщи Мустафа Карадайъ. И сподели, че обещанията се не помнят най-лесно...

Опозицията очевидно е била със запушени уши и е останала груха за посланията на президента Румен Радев при откриването на 47-ото Народно събрание. " Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбоносен ", съобщи тогава той.

Сещам се за мъдрите думи на Човека-парламент Гиньо Ганев, който споделяше, че " Народното събрание не се състои от болшинство, а от болшинството и малцинството, взети дружно ". Нееднократно той призоваваше народните представители да се държат като лордове, а не като коняри. Дали някои в миналото ще го проумеят?... Надали...

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността:

Преди пет години ние назовахме досегашния модел на ръководство по този начин: " паралелна страна на задкулисието и народ, пленен от свои ". Бяхме сами и не беше леко. Тогава посочихме и най-големите си врагове, и те не бяха ГЕРБ. Най-големите ни врагове бяха страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо няма да се промени. Ние се старахме през тези години да им дадем сили и кураж. И преди една година хиляди български жители излязоха на площадите, преодолели този боязън, и желаеха смяна.

За нас смяната е в три елементарни неща - закони, признати с грижа за хората, а не в нечий персонален и лобистки интерес, надзор върху използването на тези закони и заслужено правораздаване за този, който ги е нарушил.

Явор Божанков, секретар на ПГ " Българска социалистическа партия за България ":

Заявките за градивна съпротива, която ГЕРБ направиха при откриването на 47-ото Народно заседание, са следващата им неистина. Те за прощален път потвърдиха, че има разминаване сред това, което споделят, и това, което вършат. Но това е по-малката неволя. По-време на инфлационната, енергийната и КОВИД-кризата правеха същото, само че непоносимо е да не престават с протеста си и по време на военна рецесия. Приемането на бюджета съответства с началото на войната в Украйна.

И ГЕРБ, вместо да се погрижат бюджетът да бъде признат по-бързо, с цел да можем да отпушим комисиите и да преглеждаме законопроекти, бавеха гласуванията. На всички е ясно, че до момента в който не бъде признат финансовият проект на страната, комисиите няма по какъв начин да работят и законопроекти не се гледат. А страната без бюджет по време на боен спор е парадокс. От ГЕРБ стояха полузаспали на трибуната и... предлагаха процедура след процедура, изявление след изявление, имитация след имитация. Правеха си дуплики един на различен, единствено и единствено да бавят гласуването на бюджета.

Ние се справихме ослепително. Както обещахме, защитихме бедните и обществено слабите и подкрепихме всички оферти за повишение на приходите и за повече страна в ръководството. Приехме бюджета, издържахме на всички простотии, които ГЕРБ натвориха в залата. Хората обаче би трябвало да знаят, че държанието на някогашните ръководещи е безконтролно, деструктивно, а и незаконно.

Иван Ченчев, зам.-председател на ПГ " Българска социалистическа партия за България ":

Никой не би трябвало да има вяра на ГЕРБ макар сладките им приказки, че ще са градивна съпротива. Нито по дейностите им, нито по думите им проличава това. Точно противоположното. Дебатите по бюджета се проточиха. Заседанието продължи 21 часа и половина поради похватите на ГЕРБ и поради безотговорното им държание. Но казусът не е единствено в 120-те процедури, реплики и дуплики. Така се държи цялата съпротива и все по-ясно се усеща колаборацията в залата с Движение за права и свободи и с " Възраждане ". Отговорност на Българска социалистическа партия е да пази кворума, само че способите за бавене на времето не са спирали от началото на 47-ото Народно събрание.

" Българска социалистическа партия за България " продължава да е предвидимата и рационалната коалиция. Ще продължим да бъдем общественият дирек и гарантът за непоклатимост на България. Влязохме в това Народно събрание с три целта - започване на същинската смяна на досегашния модел на ръководство, възобновяване на държавността и на конституционните правила на разделяне на управляващите, превеждане на страната и на хората през рецесиите и дейна проевропейска външна политика на равноправни сътрудници с другите в Европейски Съюз. И ще ги осъществим до дъно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР