Юлия КУЛИНСКАСрещнахме разбиране от другите партии в парламента да разговаряме

...
Юлия КУЛИНСКАСрещнахме разбиране от другите партии в парламента да разговаряме
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Срещнахме разбиране от партиите за преговори по бюджета

Юлия КУЛИНСКА
" Срещнахме схващане от другите партии в Народното събрание да беседваме за бюджета. Поставих въпроса на председателски съвет, където участват управленията на всички групи, сред първо и второ четене на закона за удължение на финансовия проект, който внесе служебният кабинет, да беседваме какви допълнения ще сложим, тъй че да подсигуряваме успокоение на хората, само че да има и финансова непоклатимост ". Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.
С този закон се замразяват приходите при повишаващи се цени, разясни тя. Според Нинова това е недопустимо и неприемливо, тъй като води до обедняване. По думите й още по-неприемливо е, че в това време се плануват в допълнение разноски за изтребители, и до края на тази година, и за идната. Не може в тежката социално-икономическа рецесия, бедността и страха на хората от цени, мраз и апетит тези пари да отидат за нови самолети, безапелационна е Нинова.
Българска социалистическа партия ще показа обществения си пакет, като всяка партия има право да предложи това, което тя желае, и по този метод ще се търси рационалното сечение. " Целта е да помогнем на хората, да укрепим стопанската система, само че това да не е за сметка на финансовата непоклатимост на страната. Ще беседваме за рационалните решения ", изясни Нинова. " За нас е значимо повишението на минималната заплата, помощта за младите фамилии, децата и за възрастните, групите на работещите и изключително работещите небогати. За нас е парадокс да се откажем от понятието " енергийна беднотия " и помощта за тях. Разумно е да се беседва и за двете цени - първичното желание на служебния кабинет беше да има, по-късно бързо се отхвърлиха ", уточни Нинова част от целите на левицата.
Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че народните представители нямат право да внасят Закон за държавния бюджет, а могат да употребяват единствено това, което внесе кабинетът - длъжностен или постоянен. Предстоят ни забавни диалози, само че съм сигурна в едно - по този начин, както е влезнал този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия тип, твърди Нинова.
" Това не е болшинство за държавно управление, а е болшинство за гарантиране на хората през зимата и за подсилване на стопанската система. Това не трансформира позицията ни, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Тепърва следва връчването на мандатите, само че нямаме време за губене във връзка с бюджета. Хората чакат действителни решения за живота си ", разяснява Нинова.
От левицата не одобряват причините на Движение за права и свободи за оставен голям държавен дълг от предходното държавно управление. " Оставихме 9 милиарда в хазната, 1,5 милиарда остатък, към септември имаше 1 милиарда остатък и до тогава параметрите на бюджета се движиха по този начин, както сме ги заложили. Дълговете, които се обрисуваха от служебния финансов министър, са за поемането на задължения за закупуването на самолетите. Служебното държавно управление реши, че негов приоритет са новите 8 Ф-16 и 10 " Грипен ", които костват сред 5-6 милиарда ", акцентира Нинова.

 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР