Юли се очаква да стане най-горещият месец в света в историята: Какво се случи?

...
Юли вероятно ще бъде най-горещият месец в света в историята
Коментари Харесай

Юли вероятно ще бъде най-горещият месец в света в историята и вероятно най-топлият от 120 000 години, според климатолозите.

„Не е нужно да чакаме края на месеца, за да разберем това. С изключение на мини-ледниковия период през следващите дни, юли 2023 г. ще разбие рекорди навсякъде“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в четвъртък.

Това идва, когато горещи вълни обхванаха големи части от Европа, Северна Африка, Северна Америка и Азия.

Счупени температурни рекорди

Първите три седмици на юли отбелязаха най-топлия период в историята в сравнение с предишни средни стойности за първите 23 дни на юли от 1940 г. до 2023 г.

Той счупи предишния рекорд, поставен за целия месец юли през 2019 г. от 16,63C (61,93F), за да достигне 16,95C (62,51F) температура на въздуха на повърхността.

Температурите през първата и третата седмица също се покачиха за кратко над границата от 1,5C (34,7F), посочена в Парижкото споразумение.

INTERACTIVE_TEMPERATURES_JULY_JUL31_2023

6 юли беше най-горещият ден, според данните на ERA5 от Службата за изменение на климата Copernicus, като средната глобална температура достигна 17,08C (62,74F).

В съвместно изявление Службата на ЕС за изменението на климата „Коперник“ и Световната метеорологична организация (СМО) на ООН заявиха, че е „изключително вероятно“ юли 2023 г. да счупи рекорда.

Пълните данни на ERA5 за юли са определени за публикуване на 8 август.

Горещи вълни в Европа, Северна Америка и Азия

Екстремните температури са резултат от изменението на климата и модела на затопляне на времето, известен като Ел Ниньо, който според учените е отговорен за по-горещата от обичайното година.

Европа преживя някои от най-високите си температури досега това лято благодарение на така наречения топлинен купол, простиращ се над нейния юг.

Миналата година се изчислява, че е имало повече от 61 000 смъртни случая, свързани с горещината, по време на най-горещия сезон в Европа в историята.

В САЩ имаше метеорологични предупреждения за „изключително опасни“ горещини в югозападната част на страната.

В северозападен Китай температурите достигнаха до 52,2C (126F), счупвайки рекорда на страната.

Горски пожари в Европа

Европейската гореща вълна предизвика горски пожари в целия регион.

Пожари изпепелиха стотици хиляди хектари земя в Гърция, Италия, Португалия, Испания, Франция и Хърватия.

Според данни от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS), към 29 юли броят на пожарите в ЕС възлиза на 991 – почти двойно повече от средната годишна стойност за това време на годината.

Освен това горските пожари в страните от ЕС са изгорили общо 236 768 хектара (585 066 акра), 76 669 хектара (189 453 акра) повече от средната годишна площ към този момент.

Въпреки че периодичните горски пожари са от полза за екосистемите, като помагат за изчистването на мъртъв органичен материал, честотата и мащабът на скорошните горски пожари са тревожни.

Пожарите причиниха редица смъртни случаи и наложиха широкомащабни евакуации.

В Гърция хиляди хора бяха евакуирани от гръцките острови Родос и Корфу миналата седмица, след като премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че средиземноморската нация е във война с горски пожари. На 25 юли двама пилоти на противопожарен самолет загинаха, след като самолетът им се разби в Евия.

На италианския остров Сицилия двама души бяха открити мъртви на 25 юли в дом, опожарен от горски пожар, който временно затвори международното летище в Палермо, според италианските новини.

Разрушителните пожари се дължат поне отчасти на изменението на климата, което увеличава горещите и сухи условия, което позволява на пожарите да се разпространяват по-бързо и да горят по-дълго.

В Средиземно море това е допринесло сезонът на пожарите да започне по-рано и да опожари повече земя.

Екстремно време на друго място

Екстремното време през юли причини хаос в целия свят, предизвиквайки горски пожари, недостиг на вода и нарастване на свързаните с жегата заболявания и хоспитализации.

В Северна Африка повече от 30 души загубиха живота си в горски пожари, обхванали северната граница на Алжир с Тунис.

Безпрецедентен сезон на горски пожари продължава да бушува в Канада, като трети пожарникар загина, опитвайки се да се пребори с най-лошия сезон на горски пожари в страната, регистриран в историята.

Общо взето повече от 12,5 милиона хектара (30,9 милиона акра) са изгорели в Канада през 2023 г. досега, надминавайки предишен рекорд от приблизително 7,1 милиона хектара (17,5 милиона акра) през 1995 г.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР