Юли се оказва пиков месец за пловдивския туризъм, показват данните

...
Юли се оказва пиков месец за пловдивския туризъм, показват данните
Коментари Харесай

Пик на туризма в Пловдив! Счупихме рекорда през юли

Юли се оказва пиков месец за пловдивския туризъм, демонстрират данните на Национален статистически институт за интензивността на местата за настаняване в региона. Ръстът на туристите в града на годишна база през седмия месец е цели 16,3% по отношение на юли 2021 година, което значи, че са осъществени общо 137 200 нощувки единствено в местата за настаняване и хотелите, подлежащи на категоризация. Скок с близо 22 хиляди има и по отношение на предходния юни, когато Пловдив записва 115 800 нощувки. 

Продължават да се усилват и местата за настаняване, обхванати от статистиката (такива, които разполагат с над 10 легла). Само за месец нови 9 хотели и къщи за посетители са отворили порти в района, демонстрират данните. Така броя доближава безусловно рекордните за историята 263 обекта. Логично това води и до нарастване на леговата база, която към този момент е малко над 12 700 кревати. Сравнение с година по-рано общият брой на местата за настаняване нараства с 11.0%, а леглата в тях - с 11.2%. 

Малко над 80% пък от всички нощувки, осъществени през юли в Пловдив и района са били от български жители, което затвърждава наклонността от началото на годината за все по-сериозен интерес на родните туристи. Справка обратно в годините демонстрира, че чужденците постоянно са осъществили към 25 до 32 хиляди нощувки на месец в летния интервал под тепетата (през юли 2022 година тази цифра е 26 800). Големият интерес на сънародниците ни обаче прави този дял все по-малък в процентно изражение. 

В чисто стопански проект локалните хотелиери и притежатели тук-там за настаняване могат да са удовлетворени, защото общо близо 37,5% от тези 137 200 нощувки са осъществени в хотелите с 4 и 5 звезди. Средният брой преспивания от чужденците във всички места за настаняване в региона през юли 2022 година е 2.3 на човек. Най-много посетители от други страни, посетили област Пловдив, са жители на Турция - 12.1%, Израел - 9.3%, Германия - 7.7%, Румъния - 5.4%, Франция - 4.7%, и Съединени американски щати - 4.4%.

Така цифровото изражение на приходите в хотелите през юли достига 7.9 млн. лв., като от български жители те са 6.1 млн., а от чужденци - 1.8 млн. лв.. В съпоставяне с юли 2021 година това е нарастване на приходите в бранша с малко над 29%, надлежно с 30.7% и с 23.9%. Общата претовареност на леглата в местата за настаняване през юли пък скача до  35.1%, което е с 3,1 пункта по-висока по отношение на тази за предходния месец. 

Анализът на " Марица " демонстрира, че досега в 6 от 7 месеца, за които Национален статистически институт има подготвен разбор, Пловдив и региона означават безспорен връх, що се отнася до осъществените нощувки, заетата легова база, както и приходите. Така 2022 година от ден на ден наподобява като пикова за локалния туризъм.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР