Южното Черноморие ще е най засегнато от промяната на времето,

...
Южното Черноморие ще е най засегнато от промяната на времето,
Коментари Харесай

Бурно море и вълнение до 5 бала в Бургаско

Южното Черноморие ще е най наранено от смяната на времето, което касае цяла Източна България. За Бургаска област е разгласен оранжев код за рисково време. Actualno.com потърси детайлности от синоптиците на НМО Варна:
“Вятърът ще е мощен и по тази причина са вдигнати предупредителни кодове. По цялото крайбрежие има мощно неспокойствие. То е 3-4 бала по северното и до 5 бала на юг от Бургас. Най мощно вятърът ще се почувства в Царево и Ахтопол. Утре сутринта там ще е оптималното неспокойствие, което ще доближи до пет бала. Това е доста неспокойствие, само че не е прелом “, сподели Вяра Рафайлова, прогнозист на време в Института по метеорология във Варна.
Вдигнато е и предизвестието за повишение на морското равнище с 50-60 сантиметра .
Моряците, които излизат в отрити води, би трябвало постоянно да са предизвестени за заплахите. Притежателите на яхти, дребни плавателни съдове и кораби получават регулярни предизвестия от експертите. Където и да пътуват по света до тях доближава информацията на метеоролозите.
„ От скоро задължиха и хората, които имат лодки, да създадат нужното, с цел да могат да получават прогнозите, които касаят региона в който работят и да се преценяват с тях. Бреговата радиостанция във Варна излъчва предизвестията на избрани шпации и честоти и моряците могат да ги слушат “, прибавя още Вяра Рафайлова.
Синоптиците чакат мощният вятър с пориви до 25 метра в секунда да понижи скоростта си във вторник следобяд. Те предизвестяват, че са вероятни са разливи по долните течения на реките Велека, Резовска и Дяволска.

По този мотив Actualno.com потърси информация и от Област Бургас за ограниченията, които се вземат за равнището на водоемите при спешни обстановки.
“Мерки се взимат целогодишно, а освен когато има оповестени предупредителни кодове. Язовирите целогодишно се ревизират, следи се равнището и се следи положението им. Ако има нарушавания се вършат протоколи на хората, които ги стопанисват. Когато има предизвестие от синоптиците, както е в този момент, настрана се алармират всички кметове, да са в подготвеност и да следят равнищата на реките и околните водоеми. Пуснали сме писма до кметовете и в случай че има нещо ще алармират. В момента всички язовири са на нужното равнище, още повече, че няма дъждове, които да доведат до някакъв проблем “, сподели за Actualno.com Елена Иванова от отдел „ Връзки с обществеността “ в Област Бургас.
От Област Бургас са оповестили телефон 056/ 840 487, на който жителите могат да алармират при възможни бедствия и повреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР