Южнокорейците станаха с една или две години по-млади заради ,

...
Южнокорейците станаха с една или две години по-млади заради ,
Коментари Харесай

Южнокорейците стават по-млади заради нов закон

Южнокорейците станаха с една или две години по-млади поради, който привежда в сходство два обичайни метода за отчитане на възрастта в страната с интернационалните стандарти, съобщи Би Би Си.

Законът анулира една обичайната система, съгласно която южнокорейците са навършили една година при раждането си, като се брои времето в утробата.

Друга система регистрира всички като остаряващи с една година на всеки 1 януари, вместо на рождените им дни.

Преминаването към отчитане на възрастта въз основа на датата на раждане влезе в действие в сряда.

Президентът Юн Сук-йол настояваше мощно за смяната, когато се кандидатира за поста предходната година. Традиционните способи за пресмятане на възрастта основават " ненужни обществени и стопански разноски ", сподели той.

Спорове пораждат да вземем за пример към изплащането на застраховки и определянето на допустимостта за държавни стратегии за подкрепяне.

Преди това най-широко употребяваният способ за пресмятане в страната беше вековната система за " корейската възраст ", при която човек навършва една година при раждането си и прибавя една година на 1 януари. Това значи, че бебе, родено на 31 декември, ще навърши две години на идващия ден.

Отделна система за " отчитане на възрастта ", която също обичайно се употребява в страната, дефинира, че човек е на нула при раждане и прибавя година на 1 януари.

Това значи, че да вземем за пример към 28 юни 2023 година човек, роден на 29 юни 2003 година, е на 19 години по интернационалната система, на 20 по системата за " отчитане на възрастта " и на 21 по системата на " корейската възраст ".

Трима от четирима южнокорейци поддържат стандартизацията, съгласно анкета на локалната компания Hankook Research през януари 2022 година
Депутатите гласоподаваха за унищожаване на обичайните способи за пресмятане предишния декември.

Въпреки решението, доста съществуващи закони, които дефинират възрастта на даден човек въз основа на системата за " отчитане на възрастта " на календарната година, ще останат. Например, южнокорейците могат да купуват цигари и алкохол от годината - не от деня - когато навършат 19 години.

Традиционните способи за отчитане на възрастта са били употребявани и от други източноазиатски страни, само че множеството са се отказали от тях.

Япония одобри интернационалния стандарт през 1950 година, а Северна Корея последва образеца през 80-те години на предишния век.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР