Южнокорейските военни предупредиха Северна Корея да не продължава с планираното

...
Южнокорейските военни предупредиха Северна Корея да не продължава с планираното
Коментари Харесай

Сеул предупреждава Северна Корея да не изстрелва шпионски сателит и намеква, че военното споразумение от 2018 г. може да бъде прекратено

Южнокорейските военни предизвестиха Северна Корея да не продължава с плануваното изстрелване на шпионски сателит , като в понеделник намекнаха, че Сеул може да прекрати действието на междукорейското съглашение за понижаване на напрежението и да възобнови въздушното наблюдаване на фронтовата линия в отговор, написа „ Асошиейтед прес “.

Северна Корея се провали в първите си два опита да изведе в орбита боен шпионски сателит по-рано тази година и не извърши обещанието си да направи трети опит през октомври. Южнокорейски публични лица обявиха, че забавянето евентуално се дължи на обстоятелството, че Северна Корея получава съветска софтуерна помощ и че изстрелването може да се реализира през идващите дни. В телевизионно изказване висшият южнокорейски боен офицер Канг Хопил съобщи:

„ Нашите военни ще подхващат нужните ограничения за отбрана на живота и сигурността на хората, в случай че Северна Корея продължи с изстрелването на боен шпионски сателит макар нашето предизвестие . “

Южнокорейският министър на защитата Шин Уонсик разяснява в изявление за публичната телевизия KBS в неделя, че изстрелването се чака по-късно този месец и че южнокорейските и американските управляващи наблюдават дейностите на Северна Корея .

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не разрешава изстрелването на спътници от Северна Корея, защото ги преглежда като скрито тестване на ракетната ѝ технология. Канг съобщи, че въпреки Северна Корея да се нуждае от шпионски сателит , с цел да усъвършенства наблюдението си над Южна Корея, изстрелването има за цел и да укрепи програмата ѝ за ракети с отдалечен обхват .

Чуждестранни държавни управления и специалисти настояват, че Северна Корея търси съветски технологии, с цел да усъвършенства нуклеарния си и различен боен капацитет в подмяна на доставките на стандартни оръжия в поддръжка на съветската война в Украйна . Както Москва, по този начин и Пхенян отхвърлят като неоснователна хипотетичната договорка за трансфер на оръжие, само че и двете страни – вкопчени в обособени, продължителни напрежения със Съединените щати – през последните месеци намерено упорстват за разширение на съдействието си.

През септември севернокорейският водач Ким Чен Ун пътува до Русия, с цел да се срещне с президента Владимир Путин на космодрума, най-важния съветски вътрешен център за изстрелване в космоса. Когато съветските държавни медии попитаха Путин дали страната му ще помогне на Севера да построи спътници, той отговори:

„ Затова сме пристигнали тук. Лидерът (на Северна Корея) демонстрира огромен интерес към ракетните технологии . “

Шин акцентира, че с евентуалната помощ на Русия Северна Корея наподобява съвсем е преодоляла неизяснен проблем с мотора на ракета , нужна за изпращането на шпионски сателит в космоса . Той съобщи, че Северът евентуално ще изстреля спътника преди 30 ноември, когато Южна Корея възнамерява да изстреля първия си боен шпионски спътник от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния. Канг не посочи категорично какви ответни ограничения може да предприеме Южна Корея, в случай че Северна Корея извърши трето изстрелване . Той обаче изрично загатна, че стъпките могат да включват обновяване на дейностите по въздушно наблюдаване и учения с бойна пукотевица в граничните региони, в нарушаване на междукорейското военно съглашение от 2018 година за понижаване на напрежението на фронтовата линия .

Канг твърди, че Северна Корея към този момент е нарушила съглашението неведнъж. Той цитира унищожаването от страна на Севера на безработен междукорейски офис за връзка в Северна Корея, прелитането на безпилотни самолети в Южна Корея и ученията с бойна пукотевица по западната морска граница.

„ Въпреки многократните нарушавания на съглашението от страна на Севера, нашите военни търпеливо съблюдават клаузите на военното съглашение, само че това докара до обилни проблеми в готовността на нашите военни , посочи Канг.

Той съобщи, че въздушното разузнаване на Южна Корея , предопределено за наблюдаване на предно разположените артилерийски оръдия на Северна Корея, е било доста лимитирано от съглашението от 2018 година Канг акцентира, че южнокорейските военни елементи на граничните острови не са могли да организират учения с бойна пукотевица в своите региони и вместо това са провеждали ученията на отдалечени вътрешни полигони.

Военното съглашение , реализирано по време на краткотрайното доближаване сред тогавашния демократичен президент на Южна Корея Мун Дже-ин и Ким , сътвори буферни и неразрешени за полети зони по границата на противниците. Двете Кореи също по този начин отстраниха някои от своите постове за защита на фронтовата линия и сухопътните мини.

Поддръжниците на съглашението в Южна Корея твърдяха, че то ще предотврати инцидентни конфликти със Северна Корея, само че съперниците му обявиха, че взаимното понижаване на стандартната военна мощ ще отслаби военната подготвеност на Юга, защото нуклеарният капацитет на Севера остава недокоснат. По-късно връзките сред противниците се обтегнаха след неуспеха на по-широката нуклеарна дипломация сред Ким и тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2019 година Оттогава Северна Корея се концентрира върху разширението на нуклеарния си боеприпас, което накара сегашния закостенял президент на Южна Корея Юн Сук Йол да разшири военните учения със Съединени американски щати.

Либералните противници на Юн считат, че прекратяването на съглашението от 2018 година ще даде на Северна Корея още един мотив за провокации.

Миналата седмица Северна Корея съобщи, че сполучливо е тествала мотори с твърдо гориво за нова балистична ракета със междинен обхват – ход, който съгласно специалисти има за цел да добави ново оръжие към възходящия ѝ боеприпас от мобилни и по-трудни за разкриване ракети, ориентирани към Съединени американски щати и техните съдружници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР