Южнокорейски съд отхвърли заповед за арест на опозиционния лидер Лий по обвинения в корупция

...
Южнокорейски съдия отхвърли заповед за арест на опозиционния лидер на
Коментари Харесай

Южнокорейски съдия отхвърли заповед за арест на опозиционния лидер на страната по широки обвинения в корупция, казвайки, че не беше ясна заплаха, че ще унищожи доказателства

От KIM TONG-HYUNG Associated Press 26 септември 2023 г., 20:51 ч. Избори.

Лий е изправен пред различни криминални обвинения, включително, че е предоставил незаконни услуги на частен инвеститор, който е пожънал огромни печалби от съмнителен жилищен проект в град Сеонгнам, където той е бил кмет в продължение на десетилетие до 2018 г. Прокурорите също смятат, че Лий е оказвал натиск върху местен бизнесмен да изпрати милиони долари в незаконни плащания към Северна Корея, докато се опитваше да организира посещение в тази страна, което така и не се осъществи.

Лий отрече законови нарушения и обвини президента Юн Консервативното правителство на Сук Йол прокарва политическа вендета. Демократическата партия избра Лий за свой председател през август миналата година, месеци след като той загуби на косъм президентските избори от Юн.

Отхвърляйки искането на прокурорите за арестуването на Лий, съдията Юн Чанг-хун каза, че доказателствата, събрани от тях досега, пораждат „съществени подозрения“ за участието на Лий по делото за развитие на Seongnam, но не до степен, която да оправдае задържането му.

Юн също така каза, че прокурорите се нуждаят от повече доказателства в подкрепа на подозренията, свързани със Северна Корея и че Статутът на Лий като „лидер на политическа партия, обект на постоянен обществен контрол, затруднява заключението, че съществува риск от унищожаване на доказателства“, според изявление на съда.

Лий се възстановява след прекратяването на гладната си стачка, която организира в знак на протест срещу политиката на Юн, включително отказа на правителството да се противопостави на изпускането на пречистени отпадъчни води от повредената атомна електроцентрала Фукушима в морето от Япония.

Лий също обвини Юн в лошо управление на бавната икономика на страната след пандемията и в изостряне на напрежението със Северна Корея чрез разширяване на военното обучение и сътрудничеството в областта на сигурността със Съединените щати и Япония.

Преди гласуването в парламента миналата седмица, Лий призова законодателите да гласуват против предложението, внесено от правителството, за премахване на имунитета му, като каза, че неговият арест ще даде възможност на „манипулирано“ разследване. Преди това Лий каза, че е готов да се откаже от имунитета си, защото е уверен, че може да докаже невинността си.

Някои реформисти от неговата партия призоваха Лий да остане верен на думите си и подкрепи предложението за собствения му арест. Те казаха, че това ще събере обществена подкрепа за партията, която се плъзга след загубата на президентските избори на Лий, и ще заглуши подозренията, че той е провел гладната стачка, за да избегне арест.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg