Южнокорейски изследователи са отгледали клетки от говеждо месо в оризови

...
Южнокорейски изследователи са отгледали клетки от говеждо месо в оризови
Коментари Харесай

Учени отгледаха говеждо месо от ориз като източник на протеини за бъдещето

Южнокорейски откриватели са отгледали кафези от говеждо месо в оризови зърна, което съгласно тях е значима стъпка към постигането на резистентен, наличен и екологичен източник на протеини, който би могъл да размени отглеждания наедрял рогат добитък за месо, оповестява Ройтерс.

Професор Джинки Хонг от Университета Йонсей в Сеул, който е теоретичен началник на проучването, оповестено в списание Matter този месец, съобщи, че „ говеждият ориз “ е първият по рода си артикул. Той употребява зърнени частици като основа за обработване на скотски мускулни и мастни кафези.

При проучването оризовите зърна са обработени с ензими, с цел да се сътвори оптимална среда за напредък на клетките, след което са наситени с говежди кафези, които се култивират, с цел да се получи крайният хибриден артикул, който прилича розово зърно ориз.

Екипът на Йонсей не е първият, който работи върху лабораторно отгледани месни артикули. Фирми от целия свят са пускали на пазара култивирано месо. Една от тях предлага пилешко месо на растителна основа и змиорка, култивирана от соя, които към този момент са на пазара в Сингапур.

Екипът на Хонг разясни, че оризът има преимущество във връзка с сигурността в съпоставяне със соята или ядките, защото по-малко хора са алергични към него.

„ Ако бъде сполучливо създаден в хранителни артикули, култивираният говежди ориз би могъл да служи като резистентен източник на протеини, изключително в среди, където обичайното отглеждане на животни е непрактично “, считат учените.

Оризовото говеждо месо съдържа почти 8% повече протеини и 7% повече мазнини спрямо елементарния ориз. Хонг отбелязва, че протеинът е 18% от скотски генезис, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.

На цена от към 2 $ за кг и с доста по-малък въглероден отпечатък от обичайните артикули от месо, култивираното от ориз говеждо месо може да се конкурира сполучливо на рафтовете за хранителни артикули, споделя Хонг. Той обаче показа, че към момента има компликации от техническа позиция във връзка с спечелването на клиентите с усет и текстура.

Кеум Донг-кю, който неотдавна опита оризовото говеждо месо в корейски барбекю ресторант в Сеул, счита, че концепцията е новаторска.

„ Но почтено казано, не мисля, че то може да повтори сочността или текстурата на същинското говеждо месо “, споделя Кеум.

Кристиан Крамел, който е на посещаване от Германия, е по-положително надъхан. „ Все още не може да се съпоставя с същинското говеждо месо, само че защото виждам, че проучването е в начален етап, бих споделил, че това е превъзходен път напред “, сподели Крамел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР