Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви днес в Пекин, че не

...
Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви днес в Пекин, че не
Коментари Харесай

ЮАР: Китайската помощ за Африка не е неоколониализъм

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса съобщи през днешния ден в Пекин, че не вижда никакъв неоколониализъм в китайската помощ за Африка, която постоянно е подложена на критика, че усилва задълженията на африканския континент, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

На седмия Форум на китайско-африканското съдействие Рамапоса отбрани китайското наличие в Африка, откакто президентът на Китай Си Цзинпин разгласи 60 милиарда $ спомагателна помощ за развиването на африканските страни.

На срещата участват към петдесет африкански ръководители.

Азиатският колос постоянно е упрекван, че граби големите запаси на африканския континент, с цел да удовлетвори потребностите си от първични материали.

Но понятието " неоколониализъм " се появи напоследък по отношение на огромните заеми, отпускани от Пекин на разрастващи се страни за инфраструктурни планове. Може да се окаже, че тези заеми са сложни за погасяване и рисково усилват задлъжнялостта на страните, които ги получават.

Миналия месец в Пекин новият малайзийски министър председател Махатир Мохамад удостовери, че три контракта с Китай на обща стойност 22 милиарда $ ще бъдат анулирани, до момента в който неговата затънала в задължения страна не бъде в положение да ги финансира. Махатир Мохамад сподели по този мотив, че нова форма на колониализъм се оформя, защото бедните страни не могат да конкурират богатите страни в свободната търговия.

Си Цзинпин даде обещание през днешния ден 60 милиарда $ вложения и финансиране в помощ на развиването на Африка.

Помощта ще бъде предоставена под формата на държавна помощ, вложения и финансиране от финансови институции и компании, уточни той в речта си, предавана директно по държавната телевизия.

Освен това Китай ще усили вноса си от Африка, по-специално на несуровинни артикули и ще улеснява издаването на облигации от африкански финансови институции в Китай, добави президентът.

Около 1 милиард юана (146 милиона долара) материална помощ ще отпусне Пекин за развиването на селското стопанство на африканския континент, посочи СИ, представен от ТАСС. Освен това ще бъдат изпратени 500 висококвалифицирани експерти по селско стопанство, с цел да оказват помощ за развиването на земеделския бранш, посочи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР