Южният град Рафах се превърна в най-пренаселения град в ивицата

...
Южният град Рафах се превърна в най-пренаселения град в ивицата
Коментари Харесай

„Всички хора гладуват“ – Рафах се бори с пренаселването на фона на продължаващото разселване на Газа

Южният град Рафах се трансформира в най-пренаселения град в линията Газа, откакто над един милион поданици на Газа бяха наложително разселени от 7 октомври до момента и се озоваха в най-южното обитаемо място, на което липсва главната инфраструктура, нужна за издръжката им.

На фона на непрекъснатите израелски бомбардировки, лишили живота на десетки хиляди, Рафах се трансформира в последно място за хората, търсещи сигурност заради затварянето на границата. Кадри, снимани в сряда, демонстрират локални поданици, които се разхождат по претъпканите улици. „ Пренаселеността е голяма, откакто милион и половина са настанени в тази дребна провинция. Не можем да разберем всичко това “, сподели един от продавачите.

Тъй като повече от половината население на анклава в този момент живее в Рафа, както локални, по този начин и разселени лица са изправени пред големи провокации при обезпечаването на храна за фамилиите си заради дефицита на запаси и артикули.

Освен това жителите на Газа са изправени пред невиждан скок на цените, което прави все по-трудно за множеството от тях да си разрешат задоволително храна за фамилиите си.

„ Високите цени в Рафа са изумително непоносими. Например, всяка стока, която коства 5 шекела, стана 50 шекела, а продуктите от 10 шекела станаха 100 шекела ", сподели един от разселените.

„ В моето семейство има 20 члена и не мога да посрещна техните потребности. Излизам на пазара, без да мога да купя нищо за децата си, нито храна, нито вода, даже пилешкото коства 30-40 шекела, за жалост, не мога да си го разреша ", добави различен разселен. От своя страна продавачите на обири загатнаха, че жителите не можеха да си купят даже най-необходимото и болшинството не съумяха да си набират никакви артикули. „ От сутринта всички питат за цени, само че без да купуват. Един или двама на всяка хиляда може да имат 50 шекела. Всички хора гладуват и не могат даже да си разреша торба брашно “, сподели продавач на крадено от непознато.

По-голямата част от популацията на Газа трябваше да се реалокира в южната част на Ивицата Газа заради израелските непрекъснати офанзиви, продължаващи от 7 октомври. Газа, която е напусната от 90 % от жителите, се е трансформирала в „ необитаемо място “, съгласно UNRWA.

Израел стартира поредност от въздушни удари по Ивицата Газа, откогато Хамас предприе невиждана офанзива против Южен Израел на 7 октомври, убивайки към 1200 души, най-вече цивилни, и отвличайки над 200 съгласно израелски публични лица. Израел разгласи война на групировката и „ цялостна блокада “ на Газа с широкомащабна акция от въздушни удари. Сухопътно навлизане стартира в края на третата седмица, като израелските водачи дадоха обещание да „ унищожат “ Хамас. Палестински публични лица оповестиха, че минимум 23 200 души са били убити и повече от 57 000 ранени все още на публикуването. Израелските отбранителни сили настояват, че обекти и инфраструктура на Хамас са били ориентирани в отговор. Експертите на Организация на обединените нации обаче предизвестиха против „ групово наказване “ за хората в Газа, преди да предскажат „ филантропична рецесия “ и по-късно обявиха, че „ пъкълът се настанява “ за района.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР