Южната турска провинция Испарта, известна като „страната на розите“, или

...
Южната турска провинция Испарта, известна като „страната на розите“, или
Коментари Харесай

Турската розова долина с драстични загуби заради сушата СНИМ...

Южната турска провинция Испарта, известна като „ страната на розите “, или " турската розова котловина ", създава 60% от международната годишна продукция от рози и изнася артикули по целия свят, оповестиха от Анкара.


Розовото масло, за което се твърди, че има резултат срещу стареене, отбелязва огромно нарастване на търсенето от международните първокласни марки, най-вече във Франция и Китай.


Стотици дами се включиха в розобера на годишната годишна продукция, като продукцията се събира в индустриалното оборудване на " Гюлша козметикс " от началото на юни, при засилени ограничения за сигурност поради ковид пандемията.

Събирането на реколтата продължава един месец и се прави всяка година сред май и юни.

През последните две години коронавирусът и рисковите условия на суша в Турция са навредили на годишната годишна продукция, като производството е намаляло почти с 30%.


Въпреки че пандемията засегна локалните магазини и броя на туристите, доста производители на артикули, свързани с рози, означиха нарастване на онлайн продажбите в този интервал.


Събраните розови листа се складират и обработват в дестилатор във фабриката на компанията.

При преправянето на розовия цвят се получават розово масло и розова вода.

От етеричните масла, съдържащи се в цветовете, се създават парфюми.

От цветните листенца се подготвят конфитюри, желета, сладка и ликьори. Продуктите, получени от преправянето на цветовете, се влагат в кулинарията като ароматизатори, овкусители, оцветители, да вземем за пример розовият мед.

Освен масло, при преработката на розовия цвят се получава и розова вода, която намира приложимост в парфюмерийната и хранителната индустрия.

Насажденията с рози извършват и противоерозионни функционалности в региона, в който се отглеждат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР