Южната ни съседка Турция предлага безбройни възможности за забавление за

...
Южната ни съседка Турция предлага безбройни възможности за забавление за
Коментари Харесай

30-часовият жп маршрут, който ни показва една различна Турция

Южната ни съседка Турция предлага безбройни благоприятни условия за развлечение за всеки вкус и бюджет. Но пътуванията с трен постоянно са били и ще продължат да бъдат не просто един метод на напредване, само че и едно особено прекарване, което остава безценен спомен. Тук е финалната точка на Orient Express, само че от тук също по този начин тръгва Dogu Express, който прави страната една от водещите железопътни дестинации в света.
 От Цинхай до Тибет - историята на най-високата жп линия в света
До 5702 м надморска височина - историята на най-високата жп линия в света

Едно удивително инжинерно знамение

Маршрутът от столицата Анкара до град Карс притегля хиляди туристи годишно, а билетите се разпродават за броени минути след стартирането им. Само до преди десетилетие пътниците са предимно турци, само че благодарение на обществените мрежи всички научават за хубостта на тази железопътна линия и желаят да я видят и с очите си. Така от 2019 година е превърнат в туристически маршрут.

Пътуването с Dogu Express продължава цели 30 часа, за които се изминава разстояние от 1310 км - от забързаната Анкара през живописните полета на Източна Турция до постоянно заснежения Карс. Пътят има славата на рисков, само че пасажерите не виждат това, пленени от красивите гледки. По пътя има няколко спирки, при които се провеждат градски екскурзии за по-добро опознаване на района. Влакът потегля в късния следобяд, което дава опция да наблюдаваме красивия залез отвън забързания град.

Спалните вагони имат две единични двуетажни кревати, които се трансформират на седалки за денем.  Има и дребен ледник, и мивка. Рано на идната заран влакът идва в дребното селце Илич. След това влакът се спуска още на изток, в сърцето на Анадола. Тук пейзажът е още по-зашеметяващ, " най-много в своята безкрайност ", написа CNN.

С настъпването на вечерта Dogu Express идва в Ерзурум - град, чието посещаване мнозина дефинират като най-хубавата част от цялостното прекарване поради богатата  " история, просвета и изключителна гастрономия ". Тук е наложително да се яде агнешко, което се маринова за 12 часа ис е готви на дърва. След като хапнем добре, имаме още единствено няколко часа път до крайната точка. Град Карс е прочут с неповторимата си архитектура от времето на Римската империя.

Източната част на Турция е коренна друга от по-западните региони, които са много по-европейски, докато  " изтокът е дом на доста разнообразни култури ", като кюрди, арменци и асирийци. тези региони обаче кардинално притеглят по-малко туристи, макар гостоприемството на локалните. Но Dogu Express е на път да промени това.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР