Южна Осетия ще гласува на референдум дали да се присъедини

...
Южна Осетия ще гласува на референдум дали да се присъедини
Коментари Харесай

Сепаратисткият регион Южна Осетия ще гласува на референдум дали да се присъедини към Русия

Южна Осетия ще гласоподава на референдум дали да се причисли към Русия, оповестиха международните организации. Лидерът на отделилия се от Грузия район Анатоли Бибилов насрочи гласуването за 17 юли.

Южна Осетия е територя, следена от подкрепяни от Русия сепаратисти. Заедно с Абхазия районът разгласи самостоятелност от Грузия през 2008 година Това се случи след къса война сред Грузия и Русия. В Южна Осетия и Абхазия са ситуирани хиляди съветски военни.

желанието си да причисли Южна Осетия към Русия в края на март. Тогава той назова обединяването с Русия “стратегическа цел ”.

Грузия дефинира разискването на референдум за присъединение към Русия за “недопустимо ”. Тбилиси счита Южна Осетия за своя “окупирана територия ”.

На 13 май офисът на Бибилов заяви, че той е насрочил референдум.

“Предприехме стъпка, която ще промени живота ни ”, написа Бибилов в канала си в Телеграм. “Прибираме се вкъщи, отиваме в Русия. ”

В началото на май Бибилов загуби изборите за президент на Южна Осетия. Въпреки това той към момента извършва длъжността. Грузия, Съединени американски щати и Европейския съюз не признават изборите в сепаратисткия район.

Абхазия по-рано също не изключи опцията да организира референдум за присъединение към Русия. Такъв обаче към момента не е плануван.

Независимостта на Южна Осетия и Абжазия се признава единствено от Русия и още няколко страни, чиито ръководещи поддържат близки връзки с Москва.

Южна Осетия от своя страна беше единствената територия, която признава независимостта на Донецката и Луганската “народни републики ”. през февруари тази година и употребява това като мотив за военна инвазия в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР