Южна Корея изрази силно несъгласие с териториалните претенции за спорни

...
Южна Корея изрази силно несъгласие с териториалните претенции за спорни
Коментари Харесай

Южна Корея несъгласна с претенциите на Япония за спорни острови


Южна Корея изрази мощно противоречие с териториалните искания за противоречиви острови, включени в ревизираната японска тактика за национална сигурност. Сеул също по този начин реагира внимателно на проектите на Токио за невиждано подсилване на японската военна мощ, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол пристигна на власт през май и опита да затопли връзките с Токио, влошени поради териториални различия и поради историческите разногласия, подбудени от японската окупация на Корея сред 1910 година и 1945 година

Министерството на външните работи на Южна Корея през днешния ден изиска неотложно отдръпване на териториалните искания на Япония, фигуриращи в документите за национална й тактика. В изказване на ведомството се споделя, че включването на този въпрос в японската национална тактика с нищо не оказва помощ за образуването на перспективни връзки сред двете страни.

Външното министерство по-късно съобщи, че е извикало върховен посланик от японското посолство в Сеул, на който да връчи протестна нота. Министерството на защитата от своя страна сподели, че е призовало чиновник на японската защита да изкаже пред него противоречие с японските териториални искания.

Островите, познати с името Докдо в Корея и Такешима в Япония, са под ръководството на Сеул, като там е ситуиран дребен контингент на бреговата защита.

В настрана изказване външното министерство заяви, че се надява, че използването на новата политика за сигурност на Япония ще е транспарантно, ще способства за мира и стабилността в района и ще резервира духа на японската пацифистка конституция.

Всяко военно обучение, включващо " качества за атакуване " на Корейския полуостров, " би трябвало категорично да включва близки съвещания и да е в съгласие с Южна Корея, се споделя още в изказването на външното министерство, като това е явна отпратка към вероятно противопоставяне на експанзията на Северна Корея.

Ключов приоритет в националната сигурност за президента Юн е да ускори и усъвършенства съдействието с Япония. През ноември в изявление за Ройтерс той сподели, че е разбираемо за Япония да усилва разноските за защита поради възходящата опасност, произлизаща от програмата за балистични ракети на Северна Корея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР