Южна Корея е изпаднала в рецесия през второто тримесечие на

...
Южна Корея е изпаднала в рецесия през второто тримесечие на
Коментари Харесай

Една от най-развитите държави в света изпадна в рецесия

 Южна Корея е изпаднала в криза през второто тримесечие на годината и това е най-тежкият спад на стопанската система за последните над две десетилетия. Причините са ударът, който пандемията от новия ковид е нанесла на износа, както и общественото разграничаване, парализирало активността на заводите в страната, съобщи Ройтерс.

Четвъртата по величина стопанска система в Азия се е свила с 3,3 на 100 през второто тримесечие по отношение на предходното, разгласи през днешния ден централната банка на страната.

През второто тримесечие износът на коли и петролни артикули е намалял с 16,6 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година, а общият размер на експорта е понижен с 13,6 на сто%.

Такъв забележителен спад не е отбелязван от четвъртото тримесечие на 1974 година, когато е регистрирано стесняване на индикатора със 17,9 на 100. Значително намаляване на интензивността е имало и в строителството, и в промишления бранш.

Вътрешното ползване в Южна Корея през второто тримесечие на годината се е свило с 4,1 на 100, което въпреки всичко е закъснение на темпа по отношение на понижението му от 4,8 на 100 през първото тримесечие.

Правителството задели близо 277 трилиона вона или 231 милиарда $ за стимулиране на стопанската система и намаляване на последствията от пандемия. При все това политиците не могат да упражняват надзор върху международното търсене за стоките, които страната им изнася, а те включват от чипове до коли и нефтохимически артикули, отбелязва Ройтерс.

Официалната прогноза за развиването на стопанската система на Южна Корея през 2020 година ще бъде оповестена в края на август.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР